Vepřové maso zapečené

podle paní Mirky

Suroviny na 4 porce:

600 g vepřového plecka
1 lžíce másla
20 g sardelové pasty
lžíce másla
1 cibule
40 g strouhanky
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
vývar

Postup:

Maso očistíme, otřeme vlhkým ubrouskem, ovážeme provázkem, aby dobře drželo tvar. Pak ho mírně osolíme a potřeme máslem utřeným se sardelovou pastou. Na másle zpěníme cibuli, vložíme připravené maso, podlijeme trochou vývaru a za občasného obracení masa a podlévání vývarem dusíme. Když je maso téměř měkké, posypeme povrch strouhankou, pokapeme máslem a v horké troubě asi 10 minut zapečeme. Poté maso vyjmeme, nakrájíme na porce a přelijeme šťávou, kterou jsme zahustili trochou mouky.

Příloha: bramborová kaše, krokety, pečené nebo vařené brambory, kompoty, zeleninové saláty, nakládaná zelenina.

Celková doba přípravy cca 60 - 80 minut.

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.