Vepřové kotlety na barevném pepři s houbami

Jedná se o dietnější, vcelku levné jídlo, ale přesto velice chutné.

Ingredience
  • 4 plátky vepřových kotlet s kostí po cca 150 g
  • 1 velká cibule
  • hrst sušených, předem namočených hub
  • olej nebo sádlo na opečení masa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce změklého másla
  • drcený kmín, drcený barevný pepř cca 2 KL
  • worcesterská omáčka
  • vývar nebo voda na podlití
  • sůl

Plátky masa otřeme vlhkým hadříkem, lehce je naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a opepříme drceným barevným pepřem. Množství pepře nechávám na každém z vás. V rozpáleném sádle nebo oleji po obou stranách maso opečeme. Opečené přendáme na mísu a uchováme na teplém místě. Na zbylém výpeku zpěníme nakrájenou cibuli. Potom přidáme předem namočené a vymačkané sušené houby, drcený kmín a zamícháme. Na tuto směs položíme opečené plátky krkovice, mírně podlijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme cca 25 minut, podle potřeby podléváme vývarem a maso obracíme. Měkké maso přendáme na zahřáté talíře.

Houbový základ zahustíme máslem, které jsme utřeli s hladkou moukou. Máslo se postupně rozpustí a dokonale a do hladka zahustí výpek. Pak přilijeme vývar na požadovanou hustotu. Na závěr dochutíme worcestersku omáčkou a povaříme 1-2 minuty. Hotovou omáčkou polijeme opečené kotlety a podáváme se zvolenou přílohou.

Přílohy: brambory v různých úpravách, bramborová kaše, výborné jsou i těstoviny, noky, dušená rýže, ale i vařená nebo dušená pohanka.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko