Vepřové koleno s kysaným zelím
podle paní Mirky Kuntzamannové
Suroviny na 4 porce:
1 vepřové koleno o hmotnosti cca 1,5 kg
750 g kysaného zelí
3 cibule
sádlo
350 g klobás nebo vepřového uzeného masa
2 bobkové listy
7 kuliček nového koření
10 jalovčinek
1 lžička cukru
sůl
Postup:
Očištěné přeseknuté vepřové koleno vložíme do osolené vařící vody, které nesmí být příliš mnoho, koleno musí být jen potopeno. Přidáme na kolečka nakrájené 2 cibule a všechno koření. Vaříme tak dlouho, až je maso měkké. To trvá cca 11/2 hodiny. Mezi tím zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí, na kolečka nakrájené klobásy, osolíme, přisladíme a podlijeme vývarem z vařícího se kolena. Pod pokličkou za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Měkké maso vyjmeme z vývaru, vykostíme, rozdělíme na talíře a obložíme zelím s klobásami.
Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík nebo chléb
Celková doba přípravy cca 2 – 2 ½ hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.