Velké Albrechtice chtějí po téměř 20 letech začít se stavbou kanalizace

22. červen 2017
Dobré odpoledne

Velké Albrechtice po letech finišují s přípravami nové kanalizace. Do konce roku chtějí požádat o dotaci a dotáhnout tak akci, na kterou místní čekají takřka 20 let. Vedení obce na její stavbu v minulosti jen složitě hledalo peníze a dotace ani rozpočet na pokrytí rozsáhlé investice často nestačily. Lidé by se tak do několika let mohli začít napojovat na novou kanalizační síť.

„Dešťovka je zvlášť. Odpadní vody jdou do septiku, který ošetřuju bakteriemi. Každý rok na podzim kalovku odčerpám na pole,“ říká pan Jaromír. Bydlí na samém kraji obce a napojení na kanalizaci by po letech čekání víc než uvítal: „A jak! Jsou to starosti.“

„Zrovna stojíme v místě, kde je silniční příkop. Měl by sloužit hlavně k odvodnění komunikace, ale jsou sem vypouštěny vody ze septiků několika usedlostí. Je to tak odnepaměti, ale hyzdí to obec a nemáme se v tomto směru čím chlubit,“ říká starosta Velkých Albrechtic Josef Magera (SNK).

„Kanalizace bude začínat u viaduktu směrem na Butovice a pak budeme pokračovat směrem do obce. Jsme na rozhraní Velkých Albrechtic a Bílovce. V křižovatce, kde vlastně naše kanalizace začíná. Čas nás hodně tlačí a smutné je, že dodnes nevím, jaké budou podmínky dotační výzvy,“ dodává starosta.

Týden vody 2

„Doufám, že se nikdo neodvolá nebo nepodá takovou zásadní námitku, že bychom se zasekli. Pokud to v září nebudeme schopni podat, tak pak už řešení neznám,“ obává se Josef Magera.

Kanalizace má vyjít na desítky milionů korun a obec na její stavbu chce z dotací získat až 70 procent. Jakmile bude hotovo, musejí Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) technologicky dovybavit nedalekou čistírnu odpadních vod.

„Čistírna odpadních vod, která funguje pro Bílovec, je stavebně připravená. V případě, že se v obci bude budovat kanalizace, dovybavíme druhou linku potřebnou technologií, doděláme stavební úpravy, které bude nutné udělat a obyvatelé se budou moci napojit,“ potvrzuje mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Kapacity čistíren odpadních vod navyšuje společnost v posledních letech hlavně v souvislosti s rozvojem malých obcí. Podobně se tak na infrastrukturu nedávno napojily například Dolní Domaslavice.

autor: stj
Spustit audio