Velikonoční mazanec
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 8 porcí:
- 400 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 100 g másla nebo tuku
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- cca 250 ml vlažného mléka
- 40 g rozinek
- 30 g mandlí
- 30 g kandovaného ovoce
- sůl
- vejce na potření
- mandlové lupínky na posypání
Postup:
Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, těsto zaděláme. Nakonec přidáme v rumu naložené rozinky, oloupané, na nudličky nakrájené mandle, drobně pokrájené kandované ovoce a řídké vlahé máslo.
Těsto dobře propracujeme a necháme ho kynout. Vykynuté těsto promícháme vařečkou a opět necháme kynout. To opakujeme ještě 1 až 2 dvakrát.
Na pomoučený vál přendáme vykynuté těsto a rozdělíme ho na dva stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který položíme na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 až 30 minut odpočinou.
Potom bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem, uprostřed mělce nařízneme ostrým nožem do kříže a posypeme mandlovými lupínky. Kříž můžeme též prostřihnout nůžkami.
V předehřáté troubě pečeme prvních 5 minut při 200°C, potom snížíme teplotu na 170 až 180°C a dopékáme ještě asi 35 až 40 minut. Před dopékáním chráníme povrch mazance pečícím papírem.
Celková úprava cca 150 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.