Veganské knedlo zelo
V Apetýtu saháme po české klasice, ovšem ve veganském stylu. Naše typické knedlo vepřo zelo vzniklo na konci 19. století. Národním jídlem se stalo poté, co se osvědčilo jako ideální jídlo do restaurací, které chtěly prodat co nejvíce piva. To se totiž k pečenému vepřovému masu a knedlíkům skvěle hodí!
Co potřebujete?
- balení sojových plátků nebo seitan (veganská a vegetariánská surovina využívaná v receptech místo masa)
- kyselé zelí
- bramborové knedlíky
- půl kostky zeleninového bujónu
- sojovou omáčku
- cibuli
- česnek
- olej
- sůl, pepř a kmín (celý i drcený)
Postup:
- Zelí scedíme a pokrájíme na menší kousky, následně dáme na rozpálenou pánev, přidáme kmín (celý), osolíme a dusíme do měkka.
- Sojové plátky dáme do hrnce. Přidáme půl kostky zeleninového bujónu, drcený kmín, pepř, sůl a trochu sojové omáčky (plátky pokapeme) a vše zalijeme vroucí vodou.
- Vaříme asi deset minut, pak scedíme.
- Následně vezmeme zapékací mísu, polijeme dno olejem a necháme chvíli v troubě rozpálit.
- Pak do mísy naskládáme připravené sojové plátky.
- Opět ochutíme solí, pepřem, kmínem a sojovou omáčkou a potřeme malinko olejem.
- Následně pečeme a podléváme vodou.
- Do rozehřátého výpeku přidáme také kolečka cibule a plátky česneku (na konci by měly být zlatavé).
- Sojové plátky obracíme, dokud nejsou křupavé.
- Podáváme s bramborovými knedlíky a zelím, poléváme výpekem.
Související
-
Špagety s tofu omáčkou
Máme za sebou dny hojnosti a tak vám možná přijde vhod tip na něco lehkého. Do Apetýtu jsme vybrali recept na špagety s tofu omáčkou.
-
Zeleninová směs se sójou a rýžovými nudlemi
V Apetýtu máme kulinářský tip zvláště pro ty, kteří mají rádi opravdu lehká jídla. Dnes vás zveme k zeleninové dobrotě se sójou a rýžovými nudlemi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka