Vědci z Mendelovy univerzity našli účinný způsob, jak bojovat se jmelím. Speciální postřik se osvědčil i ve Zlíně

10. květen 2019 14:06

Látkou ošetřili stromy ve zlínském Sadu Svobody. Stromy tak nebylo třeba prořezávat jako dříve, což bylo neúčinné.

Na Moravě odumírají tisíce stromů. Na vině je jmelí. Jinak oblíbená vánoční dekorace je poloparazitická rostlina a v posledních letech se jí velmi daří. Vědci z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Mendelovy univerzity vytvořili postřik, kterým dokáží jmelí takzvaně vyhladovět. Hostitelskému stromu přitom postřik neublíží. Nová metoda ošetření už pomohla stromům i ve zlínských městských parcích.

„Devadesát procent třeba lip v parku je zasaženo jmelím a ty porosty jsou velmi mohutné,“ popisuje problém se jmelím Oto Bernad, správce zámeckého parku v Lednici. „Díky tomu, že to jmelí je stále zelené a je napojeno na cévy vlastně toho stromu, tak stále odpařuje vodu a ten strom se vlastně vyčerpává a postupně usychá,“ říká.

Tradičně se jmelí bílé odstraňovalo mechanicky, tedy ořezáním. Tato metoda má ale i nevýhody, vysvětluje Jiří Rozsypálek z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Mendelovy univerzity. „Jmelí má takzvaná haustoria, to je něco jako kořeny, které vrůstají dovnitř větví toho napadeného stromu. Takže abyste to jmelí efektivně odstranili, tak ho vlastně musíte odstranit i s velkou částí té napadené dřeviny. Zpravidla se uvádí minimálně půl metru na ten keřík,“ uvedl Rozsypálek.

Dostala se k nám ze zahraničí. Housenka Tuta absoluta požírá listy i plody rajčat a lilku

Housenka motýla Tuta absoluta napadá rajčata a lilky

Škůdce likviduje celé rostliny. Odborník radí, aby zahrádkáři, jakmile objeví první náznaky napadení, keříky okamžitě zlikvidovali. Ideálně spálili.

Vědci z Mendelovy univerzity si dlouho lámali hlavy nad účinnější metodou. Teď si badatelé uvědomili rozdíl mezi hostitelským stromem, což je obvykle opadavý listnatý strom, a jmelím, které je stále zelené a vyvinuli speciální postřik. Jak přípravek funguje, popisuje Jiří Rozsypálek.

„Ve chvíli, kdy my v zimním období na to jmelí aplikujeme postřik, což jsou z pravidla fytohormony, můžete si to představit jako látku, která stimuluje růst, která třeba pomáhá v dozrávání obilí, tak to jmelí v tom zimním období začne fungovat, otevře průduchy, začne tam fotosyntéza, transpirace. A ono vlastně ve velkém ztrácí vodu, ale protože ten hostitelský strom nemá listy, je jakoby v dormanci - ve spánku, tak mu tu vodu a živiny nedodává,“ vysvětli.

Se jmelím se bojovalo mnoha způsoby, od mechanického sbírání, kdy se jmelí odtrhávalo, tak samozřejmě zkoušely se různé přípravky. Žádná z těchto metod nebyla příliš účinná.
Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínského magistrátu

Jmelí tak vlastně vyschne. Nový postřik se osvědčil také při ošetřování městské zeleně ve Zlíně, jak potvrzuje mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák. Zatím ho město otestovalo na asi třech desítkách stromů v Sadu svobody. „Se jmelím se bojovalo mnoha způsoby, od mechanického sbírání, kdy se jmelí odtrhávalo, tak samozřejmě zkoušely se různé přípravky. Žádná z těchto metod nebyla příliš účinná. To jmelí se stále vracelo. V podstatě až do tohoto přípravku nebyla žádná účinnější metoda. Je pravdou, že přípravek, který jsme letos aplikovali v Sadu svobody, tak skutečně jmelí zlikvidoval, což je velice dobrá zpráva. Je jisté, že v příštím roce tento přípravek pořídíme a budeme ho aplikovat i na jiných místech, než v Sadu svobody. Dvořák věří, že účinnost nového preparátu z dílny brněnských badatelů nebude jen jednoletá.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související