„Ve stanu mám všechno.“ Terénní pracovníci v Brně zintenzivnili práci s lidmi bez domova

7. prosinec 2023 11:30

Začlenit lidi žijící na ulici zpět do běžného života zkouší už několik měsíců radnice v Brně-Židenicích ve spolupráci s neziskovou organizací Mezi4stěny. Její terénní pracovníci v těchto dnech pravidelně navštěvují ty, kteří před teplem a relativním pohodlím ubytoven dávají přednost chatkám nebo stanům. Nabízí jim možnost pracovat a získat i šanci na sociální bydlení. Že to jde, jim má ukázat takzvaný peer program: spojuje lidi v nouzi s těmi, kteří se už ode dna odrazili.

Z předchozího útočiště v židenických Akátkách Vlastíka vyhnala stavba velkého městského okruhu. Teď bydlí už čtyři měsíce pod stanem postaveným mezi křovím kousek od spalovny v Jedovnické ulici. Leží na něm vrstva sněhu. „Tam je moje všechno. Mám tam oblečení i místo na vyspání,“ říká Vlastík, který žije na ulici dohromady pětadvacet let.

Čtěte také

Před dvěma měsíci začal své obydlí sdílet s dvaačtyřicetiletým Dušanem. Pro něj je to první zkušenost s životem venku, zrovna když přišly prozatím největší mrazy letošní zimy. „Bylo to hrozný. Ale když bude hůř, tak se to nějak zvládne,“ říká Dušan. Do noclehárny ale jít nechce ani za nic: „Ty noclehárny – to je zážitek, který radši přetrpím tady. Tam ti lidi jsou… s prominutím hovada.“ Nejde jenom o zimu, ale také o bezpečnost, dodává Vlastík: „Bezdomovec musí být pořád ve střehu. Tady může někdo přijít, vylít na to benzín a podpálit to.“

Čtěte také

Už nějakou dobu jsou Vlastík a Dušan v kontaktu s terénním pracovníkem neziskové organizace Mezi4stěny, Davidem Danielem. „V pravidelném kontaktu i přes tu práci a zabydlení jsme jako spolek s 10 až 15 lidmi každý týden. Zajišťujeme nějaké zakázky od městských částí a lidem, kteří mají zájem a pracují s námi, asistujeme při dalších věcech, jako je bydlení, vyřizování sociálních dávek a zdravotní péče,“ vysvětluje Daniel.

Spokojenost se spoluprací

Vedení židenické radnice si spolupráci se spolkem i bezdomovci pochvaluje, říká nezávislý starosta Petr Kunc: „Pomáhají nám například uklízet parky, za to mají mzdu kolem 115 korun na hodinu. Cílem té činnosti je jednak si ověřit, kdo z těchto lidí dokáže být spolehlivý, a současně tam je snaha vytvořit jim pracovní návyky a třeba i nějaké povolení - právě řešíme to, že by si mohli udělat certifikát na práci s křovinořezem a pak je využít při údržbě,“ říká Petr Kunc.

Čtěte také

Dvěma lidem, kteří léta žili na ulici, už radnice poskytla i sociální byty. Podle Kunce by mohla nabídnout i pár dalších bytů nižší kategorie v pavlačových domech před rekonstrukcí. „Nechci říct: pro bezdomovce dobrý. Ale pořád je to lepší, než bydlet někde na ulici. Teče tam teplá voda, topí se, svítí… Řešit problém bezdomovectví represí nefunguje. A pokud nezačneme s těmi lidmi komunikovat, nezačneme řešit příčinu a pomáhat, tak ten problém tady bude dál,“ myslí si židenický starosta.

Lidé ze spolku Mezi4stěny usilují o grant z města Brna na prevenci kriminality a žádat chtějí také o evropskou dotaci, aby se jejich projekt pomoci rozšířil i do dalších městských částí.

Spustit audio

Související