Ve Smržovce vyrábějí unikátní sportovní kabriolety. Říkají jim kaipan

25. leden 2016

Ve Smržovce na Jablonecku na severu Čech se bezmála čtvrt století vyrábějí unikátní česká vozítka, která dostala neobyčejné pojmenování – kaipany. Na prohlídku továrny, která funguje od počátku 90. let, se můžete vydat i vy. Neobyčejná auta tam vznikají jako skládačky a bez sériové pásové výroby.

„Zavedli jsme exkurze, aby sem mohly přijet i školy nebo skupiny zájemců, které třeba přijedou do Jizerských hor na lyže a chtějí si to tu nějak zpestřit,“ říká Michal Hradský, který s výrobou kaipanů začal.

„Začínáme tak, že jim ukazujeme, jak sestavujeme rámy, jak svařujeme nerez, jak se dělají zdobné prvky na autech, jak se auta montují, ukazujeme čalounickou dílnu a samozřejmě i hotové vozy,“ dodává automobilový nadšenec, pro kterého jsou kaipany srdeční záležitostí i denním chlebem.

A jaký typ auta toto netradiční české vozítko představuje? „Jde o dvousedadlový sportovní kabriolet s krátkým čumákem, který nemá střechu ani dveře, i když plátěná střecha se dá dodatečně nasadit,“ popisuje Michal Hradský. Raritní jsou tyto vozy i proto, že se „pod pokličkou“ ukrývají díly třeba známého českého favorita. „Kaipan má levného dárce orgánů, je to taková skládačka. Lidi si ho můžou postavit dokonce i sami,“ usmívá se milovník aut.

Neobyčejná auta ve Smržovce vznikají jako skládačky a bez sériové pásové výroby

A jestli se ptáte, co vůbec název kaipan znamená a jak toto pojmenování auta vzniklo, tady je odpověď samotného zakladatele výrobny: „Přišel za mnou kamarád, který byl zrovna po večírku, na kterém se zmiňovalo jisté řecké přísloví. Znělo prý jako raj kai pan. A tak mi povídá: a co takhle kaipan?,“ vypráví Michal Hradský. „Tak mu říkám: výborně a za kolik mi ten název prodáš? A on: Tak za tu dvojku bílého vína, co tu spolu pijeme. Tak jsem to koupil.“

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.