Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny pokračuje propouštění

17. srpen 2014

Nejzadluženější fakultní nemocnice v republice pokračuje v propouštění zaměstnanců. Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny dluží více než miliardu korun. Kvůli tomu do konce roku propustí tři stovky lidí. Ostatní zdravotnická zařízení na jihu Moravy přitom v tuto chvíli nabízejí jen 35 volných míst.

„Určitě se bojíme. Vyhozen nebudu, ale budu mít snížený úvazek. Je to těžké hledat si nějaké jiné zaměstnání, ale samozřejmě na to musíme nějak reagovat. Budu se muset uskromnit, utáhnout si opasek,“ říká jeden z lékařů.

V podobné situaci jako tento mladý lékař jsou desítky dalších pracovníků nemocnice. Prvních šedesát lidí už odešlo, druhá vlna propouštění se blíží. Zařízení letos hodlá propustit tři sta zaměstnanců.

Další nemocnice v regionu nedostaly o propouštěných informace a nemůžou se tak na příval zájemců o práci připravit. Konkrétní informace chybí například i řediteli Nemocnice Milosrdných bratří v Brně Josefu Drbalovi.

„Co se týká nezdravotnických pracovníků, taky bychom v rozsahu dejme tomu dvou tří míst mohli tu situaci řešit. Můžeme dejme tomu do budoucna omezit třeba zainteresovanost externistů v rámci služeb, zkusit nějaký jiný model, tak abychom mohli vyhovět požadavku umístit pracovníky, kteří by odpovídali svojí odborností našim potřebám,“ dodává Josef Drbal.

Propouští se napříč celou nemocnicí

Svatoanenská nemocnice propouští zaměstnance všech profesí. „Je to napříč vlastně celou nemocnicí od podpůrných provozů, nelékařského personálu až po lékařské stavy,“ vysvětluje ředitel Martin Pavlík.

Nemocnice by měla propouštěním ušetřit zhruba třicet milionů korun měsíčně, celkové zadlužení už přesáhlo miliardu.

„Jestli to pomůže, to se právě bude analyzovat, ale byly jen dvě možnosti. Buď se sníží platy, anebo se právě část zaměstnanců propustí, aby se těm ostatním na ty platy nemuselo šahat,“ vysvětluje zástupkyně svatoanenských odborů Jana Kysilková.

Volných míst v ostatních brněnských nemocnicích mnoho není, například Fakultní nemocnice Brno hledá jen čtyři lékaře. Největší poptávka po lékařích v Jihomoravském kraji je v Břeclavi a ve Znojmě, kde jich hledají osm.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio