Vajíčková máčka z Kozojídek
S apetýtovými recepty se dnes vydáváme do Kozojídek, na hranici chráněné oblasti Bílé Karpaty.
První písemná zmínka o nich pochází z roku 1490. Vystavěny byly na místě kozojedu, to znamená kozí pastviny. A právě z Kozojídek je náš dnešní recept na Vajíčkovou máčku, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Budete potřebovat:
- 3 brambory
- 250 ml mléka
- trochu hladké mouky
- 3-4 vejce vařená natvrdo
- ocet
- 200 ml smetany
- 50 g másla
- sůl
Postup:
- Oloupané brambory nakrájené na kostičky dáme vařit do osolené vody.
- Až jsou uvařené, připravíme si zátřepku z hladké mouky a mléka, kterou omáčku zahustíme.
- Natvrdo uvařená vejce oloupeme, omyjeme, pokrájíme a vložíme do omáčky.
- Dochutíme solí, pepřem, octem a můžeme zjemnit trochou smetany nebo kouskem másla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.