Vaječný koňak

V pátečním Apetýtu vás nově zveme k historickým receptům. A to k takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.

Možná, že když se podíváte k babičkám či prababičkám na půdu, najdete tam kuchařku První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.

Kromě receptů se v ní například také píše: „Kde matka obstarává domácnost sama, tam pečuje též o stůl a jeho obsluhu, pokud některé z dítek není tak vyspělé, aby se mu mohly úkoly ty svěřiti. Je velmi prospěšno pro dcerku, přidržuje-li ji matka hned od mládí k těmto pracím v domácnosti.” S těmito radami bychom u našich dětí dnes zřejmě neuspěli, každopádně ve 30. letech minulého století byly takové rady pravděpodobně účinné a žádané.

Jelikož se blíží oslavy jara a Velikonoc, vybíráme z historické kuchařky tip na Vaječný koňak, který by mohl přijít vhod svátečním návštěvám.

Budete potřebovat:

  • ¼ l mléka
  • 5 žloutků
  • ½ vanilkového lusku
  • ¼ kg cukru
  • ⅛ l čistého alkoholu (tedy 125 ml) 
  • 2 likérové skleničky koňaku

Postup:

  1. V parní lázni šleháme na ohni mléko, žloutky, vanilkový lusk, cukr tak dlouho, dokud nevznikne hustý krém.
  2. Ten posléze odstavíme a šleháme, až úplně vychladne.
  3. Nakonec přidáme alkohol a koňak.
  4. Uchováváme v chladnu. 

Pokud byste chtěli mít doma pro návštěvy hned dva druhy vaječného likéru, přidáváme z historické kuchařky ještě jeden rychlý tip:

4 žloutky, 25 dkg cukru a 1 roztlučený vanilkový lusk třeme ¼ hodiny. Poté dále třeme a přiléváme ½ l svařené vychladlé smetany a ⅛ l dobrého koňaku. Opět uchováváme v chladnu.