Václav Souček: Špatné a dobré zprávy

Poslové špatných zpráv prý bývali kdysi popravováni. Z takového obyčeje sešlo, dnes se bez špatných zpráv média existenčně neobejdou. Zato prezentace dobré zprávy bývá složitá a komplikovaná.

V tomto týdnu ten druhý způsob předznamenal titulek, hřmící jako stádo: u Mělníka spadl se srázu autobus plný lidí! To čtenáře píchne u srdce. Nespustí tedy ze stránky zrak, aby se dozvěděl, že to bylo v Mělníce, že to byl autobus - ale že zraněni byli „pouze řidič a dvě cestující“. Pouze.

Paradoxně se člověku uleví nad tím, jak se z tragické zprávy stane zpráva pouze špatná, potažmo tedy relativně dobrá. Když už jsme u těch paradoxů - svědky opačného a rozvleklého procesu jsme v kauze železničního neštěstí u Studénky z roku 2008. Po více než deseti letech soudních řízení není k nalezení viník.

Jako by pád mostní konstrukce na koleje byl výkladem práva postaven na roveň spadlé omítce.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.