V Třinci přibude další bezpečná trasa pro cyklisty. Stavět se začne ještě letos

5. červen 2018 10:20
Zprávy , Zprávy

Cyklisté by mohli už brzy bezpečněji cestovat po další části Třince. Radnice už totiž vybrala firmu, která postaví cyklostezku kolem ulice Nádražní směrem na výpadovku na Český Těšín. Práce mají být zahájeny ještě letos. Je to jeden z posledních důležitých úseků, kde ještě stezka pro cyklisty v Třinci chybí.

„Mám kousek odtud zahrádku, tak pendluji na kole,“ říká paní Anna z Třince, která na kole jezdí do obchodu i na zahrádku. Bezpečných tras v Třinci podle ní přibývá. „Myslím, že je to tady docela pořešené, všude jsou pruhy pro cyklisty,“ dodává.

Důležitá trasa pro cyklisty ale ještě chybí u výpadovky na Český Těšín a také kolem nemocnice na Sosně, kterou ale připravuje sousední obec Vendryně.

„Nejblíž realizaci je teď směr Český Těšín, kde od kruhového objezdu za myší dírou až po průmyslovou zónu v Konské máme už vysoutěžený projekt vyhrazených jízdních pruhů a navazujících cyklostezek,“ říká cyklokoordinátor Třince Leszek Gryg.

Zhruba tříkilometrový úsek by se měl začít stavět ještě letos. Ze seznamu nejdůležitějších tras si pak budou moct v Třinci odškrtnout poslední položku.

V Třinci u nádraží otevřeli cyklověž. Je první v Moravskoslezském kraji

V Třinci slavnostně zahájili provoz cyklověže

Cyklisté, kteří přijedou do centra Třince na kole, se už o něj nemusejí bát. Radnice tam totiž postavila 11 metrů vysokou prosklenou věž, kde si mohou kolo za pět korun na den nechat. Novinka má přilákat více cyklistů a tím přispět k lepšímu ovzduší. První cyklisté už si parkovací věž vyzkoušeli.

„Budeme mít pokryty hlavní tahy, pak nám bude chybět to pořádně navázat, propojit centra a výpadovky, zlepšit silnici I/11, která se teď trošičku uvolnila a další práce,“ říká Gryga.

Počet cyklistů v Třinci roste a tím i poptávka po službách. V Třinci mají k dispozici třeba veřejné cyklopumpy nebo cyklověž pro zaparkování kol.

„Snahou je, aby ta cyklistika byla minimálně rovnocenným dopravním prostředkem ostatním dopravním prostředkům. O to se snažíme a snad se nám to povede,“ dodal cyklokoordinátror Leszek Gryga.

autor: iha
Spustit audio