V Suché Lhotě se dobře žije. Obyvatelé Vesnice roku 2023 jsou jedna velká rodina

13. červen 2023

Do 27. ročníku soutěže Vesnice roku 2023 se v Pardubickém kraji přihlásilo celkem 13 obcí. Vítězem se stala a Zlatou stuhu získala Suchá Lhota. Komise soutěže v obci ležící nedaleko Litomyšle ocenila, že i přes malý počet obyvatel dokáže svou houževnatostí, nadšením a kulturní aktivitou zaujmout i nestranného pozorovatele.

„Říkáme pořád, že jsme jedna velká rodina. Máme skvělé občany, kteří nás podporují,“ říká starostka Lenka Drahošová. „Když někomu něco doma chybí, tak si zajdeme k sousedům. A o tom ta vesnice je. I ta soutěž je o lidech,“ dodává místostarosta Matěj Doležal.

Suchá Lhota stojí za návštěvu

Zlatá stuha pro obec znamená vítězství, ale i další práci. „Budeme připravovat i vyhlášení Vesnice roku 5. srpna, které bude u nás v obci. A pak nás čeká hodnocení celostátní komise. Ještě hodně práce, abychom dokázali, že jsme titul získali právem.“ Úspěch v soutěži je tak zároveň závazkem.

Silnice z Příluky do Suché Lhoty

Kromě nádherné zeleně v okolí obce se i přímo v Suché Lhotě můžete vydat do některého z parků, nebo alejí. „Dominantu obce je vodojem z roku 1929. Dále máme kapličku a krásnou náves, obrovský kulturní areál, hospodu a vinárničku, které se otvírají při různých akcích. Na obecním úřadě máme volnočasovou místnost, kam chodí cvičit náš FIT Klub, je tam kurz angličtiny, knihovna…,“ vyjmenovává Lenka Drahošová některé z mnoha aktivit, které v Suché Lhotě provozují.

Ochotníci a dobráci

„Náš divadelní soubor se jmenuje Rejžova sebranka a moc nás to baví. Divadelní spolek byla také taková náhoda, chtěli jsme hrát jen na setkání rodáků, nakonec si nás všude začali zvát a dnes budeme hrát dvacátou reprízu představení. A hasiči u nás mají také dlouholetou tradici. Máme 47 členů, což je více než polovina občanů, takže v každém baráku je aspoň jeden hasič,“ dodávají představitelé obce.

Starostka Lenka Drahošová a místostarosta Matěj Doležal

Za vítězství náleží Suché Lhotě také finanční odměna, za kterou by rádi koupili traktůrek pro údržbu zeleně. Plánů a přání je do budoucna ale mnohem víc. „Letos chceme dodělat osvětlení, dále něco pro malé. Máme tam požární nádrž, tak nějaké brouzdaliště, budeme doplňovat i herní prvky a ještě bychom chtěli dodělat sběrné místo.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.