V sobotu byl hlavní den pravidelné akce Ukliďme Česko. Dobrovolníci uklízeli i v Lomu na Mostecku

7. duben 2024 08:40

Dobrovolníci se do sběru odpadků zapojili na více než 4000 místech po celé republice. Uklízet vyrazili jednotlivci, ale třeba i skupiny kolegů nebo kamarádů.

Sběr odpadků kolem místního rybníka naplánovala také radnice v Lomu na Mostecku.

„Pro své město chci udělat maximum. A umím si zorganizovat čas tak, abych měla volno pro tuto společnou akci. Je to i o setkávání,“ konstatovala Ivana Kozelková z Lomu.

Uklidit kolem menší vodní plochy, kam se řada místních chodí koupat, přišly asi dvě desítky dobrovolníků. Někteří z nich před tím, než vyrazili do terénu, hledali místo, kam si v montérkách zastrčit telefon, doklady nebo rukavice.

S napichovadlem a pytlem na odpadky vyráží i Jaroslava Brzáková: „Není nám lhostejné, jak vypadá okolí, kde žijeme. Pravidelně chodím na procházky do lesa s taškou a sbírám odpad,“ vysvětluje.

Úklidu se zúčastnili i ukrajinští uprchlíci

Do sobotního úklidu oprámu v Lomu na Mostecku se zapojila i šestičlenná skupina ukrajinských válečných běženců. „Chceme, aby tu bylo hezky a čisto. Chodíme sem například na procházku,“ řekl dvanáctiletý Aleksandr. Podle starosty Lomu Vladimíra Urbana ze Svobodných se parta ukrajinských běženců podílí na akcích města pravidelně: „U nás jsou prakticky na každé akci. Pomáhají nám s vánočními akcemi, čarodějnicemi, na adventech jsme je měli druhý rok, kde sýli například u stanovišť, u dílniček, nebo pomáhají s občerstvením,“ vyjmenovává.

Na pečení buřtů dohlíželi hasiči

Na úklidové akci nemohli chybět ani lomští dobrovolní hasiči. „Za úkol máme rozdělávání ohně, požární dohled a zdravotní asistenci,“ vysvětluje dobrovolný hasič Miroslav Třetina. Opékat buřty už si musí každý sám.

Dobrovolníci naplnili odpadky u lomského oprámu téměř pět pytlů.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související