V rybníku u obce Branka na Tachovsku objevili ochranáři vzácnou parožnatku

3. prosinec 2018 15:15

Ochranáři na Tachovsku se radují a hlásí významný objev. Během pochůzek našli v chráněné krajinné oblasti Český les vzácnou zelenou řasu parožnatku.

Svým vzhledem řasa připomíná běžnou suchozemskou rostlinu. Jedná se ale o složitou vodní řasu dorůstající až metrové délky. Roste pouze v čistých, mělkých, stojatých či mírně tekoucích sladkých vodách. Je velmi citlivá na znečištění a nevhodné vodohospodářské úpravy, proto je její výskyt dnes již ojedinělý.

Ochranáři na Tachovsku se radují a hlásí významný objev. Během pochůzek našli v chráněné krajinné oblasti Český les vzácnou zelenou řasu parožnatku

„Jsme blízko zaniklé obce Pavlův Studenec u státní hranice s Německem v horním toku Prudkého potoka. Jsou tu dva průtočné rybníčky, které se obnovovaly v letech 2014- 2015. Parožnatka, což je vodní nebo makrofytní řasa, tady na dně obnoveného rybníka získala příhodné podmínky, a mohla se tu rozrůst. Moc biotopů s parožnatkou není, minimálně v Českém lese, a je to hodně vzácné,“ řekl Jiří Sladký z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky a Správy chráněné krajinné oblasti Český les.

Parožnatka si našla příznivé podmínky pro přežití

Vědci jsou z objevu řasy parožnatky překvapení, protože většinou se rostlina nachází ve vodách bohatých na živiny a s rybí obsádkou. „Tady jak vidíte, je to bez rybí obsádky a parožnatky si tu našly příhodné podmínky a mohly se tu pěkně rozvinout. Tady v rybníce je řasa po celém dně a vytváří tu dominantní porosty pod hladinou,“ doplnil Jiří Sladký.

Další vzácností této lokality je kromě parožnatky i zdrojovka potoční, která je chráněná a patří mezi silně ohrožený druh. Podle Jiřího Sladkého je možné ji najít pouze na několika málo místech, například v nově vyhlášené přírodní památce Niva Bílého potoka u Halže.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio