V Přelouči v sobotu vyberou nejlepší dabéry

14. září 2021

V sobotu 18. září se budou v Přelouči už po sedmadvacáté udělovat ceny Františka Filipovského za dabing. Slavnostní vyhlašování doplní celodenní program ve městě.

Český dabing je pojem a to i přesto, že řada herců a dabéru často zmiňuje, že dnes se výroba dabingu neustále zrychluje: „Z mého pohledu je starší český dabing a současný dabing rozdílný. Především asi v rychlosti tvorby. Vyvíjí se technika, všechno se posunuje, ale tradice českého dabingu funguje pořád a doufejme, že ještě dlouho fungovat bude,“ říká mluvčí města Marcela Gryčová, která zároveň pravidelně zasedá v porotě.

Dabovat, či nedabovat?

Toť otázka. „Každý mám rád něco jiného. Někdo si rád poslechne film v původním znění, je ale řada lidí, kteří si vychutnají film v dobrém dabingu. Záleží na obsazení herců i překladu díla. Dabing není jen herecký výkon, ale je tam dlouhá řada tvůrců od zvukaře, režiséra, překladatele a tak dále,“ vysvětluje Marcela Gryčová.

I tentokrát se doprovodný program odehraje na několika místech v Přelouči. Hlavním dějištěm bude Masarykovo náměstí. „Jako každý rok, i letos bude Přelouč od jedné hodiny plná zábavy, kultury, hudby. Opět bude fungovat velkoplošná obrazovka, kde budou hosté moci sledovat hlavní slavnostní večer a vyhlášení výsledků. Na podiu vystoupí třeba skupina Mňága a Žďorp, Voxel, Magda Malá, Smokie Revival a další,“ vyjmenovává Marcela Gryčová.

Na pódiu v parku za školou si přijdou na své milovníci klidnějších žánrů. Od 14 hodin zahraje Dechový orchestr ZUŠ Přelouč, a řada dalších.

Osm kategorií

V prostorách Občanské záložny se od 17 hodin budou udělovat ceny za mužský, ženský a dětský herecký výkon a další kategorie. „Já je mám pojmenované jako technické. Cena za mimořádné dabingové zpracování, potom se zaměřujeme zvlášť na animovanou a dětskou tvorbu, dále je to kategorie za překlad a úpravu dialogů, důležití jsou samozřejmě i zvukaři a potom máme kategorii, která se týká televizních seriálů. Letos se nám sešlo hodně kvalitních dětských dabérů a jsem zvědavá, kdo ze tří slečen, které jsou v nominaci, si nakonec kouzelný prsten odveze,“ dodává Marcela Gryčová.

Slavnostním podvečerem už tradičně provede Ondřej Kepka. O hudební doprovod se postará Jaroslav Svěcený.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.