V pěti letech se jí zdál sen, který si teď plní. Mladá zpěvačka Barbora Mochowa z Trutnova

1. únor 2019

Dnes máme v Českém rozhlase Hradec Králové divou Báru. Velice sympatickou a talentovanou zpěvačku, která pochází z Trutnova, kde se v roce 1993 narodila. Barbora Mochowa byla letos v aktuálním ročníku Eurovize 2019 jednou z uchazeček o účast v soutěži a se svou písní True Colors se za Českou republiku dostala dokonce do finálové osmičky. 

Báro, gratuluji, že jste byla v nominacích. Ale bohužel to nevyšlo těsně před branami.
Nevyšlo, ale bylo to docela těsné a napínavé. Mám i radost z toho, jak to celé probíhalo. Byla to skvělá zkušenost. A samozřejmě maličké zklamání. Že jsme do poslední chvíle opravdu nevěděli jak to dopadne. Doufala jsem. Ale nevadí, přineslo mi to spoustu skvělých věcí i tak.

Barbora Mochowa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Do finále letošního ročníku Eurovize 2019 jako zástupce za Českou republiku postoupila skupina Lake Malawi. Možná proto, že to jsou kluci. A svět chce teď asi víc kluky. Nevím.
Těžko říct. Ale Lake Malawi měli hodně živou písničku. Myslím si, že Albert Černý je skvělý zpěvák a že nás určitě budou dobře reprezentovat v Tel Avivu.

V muzice je strašně důležitá energie. Když se věci spojí dohromady a vytvoří zvuk, který mi úplně vyhovuje.
Barbora Mochowa, muzikantka a zpěvačka

Mimochodem letos byl velký nával v této soutěži. Protože náš loňský zástupce Mikolas Josef byl šestý?
Ano, vlastně poprvé to byl takový větší úspěch, kdy se o Eurovizi začali lidé i u nás víc zajímat. Takže letos bylo přihlášeno kolem 300 nahrávek. Takže to byla velká konkurence.

Jak se vůbec stalo, že jste se přihlásila do soutěže Eurovize? Co za tím vším bylo?
Já jsem se o to začala zajímat až tento rok. Co se vlastně kdy v Eurovizi dělo. Tím, že jsem se nikdy úplně nepohybovala v mainstreamu, teď ty mé věci, které vznikají teď, jsou malinko popovější, ale dříve to bylo hodně alternativnější. Takže mě soutěž typu Eurovize vůbec předtím nenapadla. Ale zúčastnila jsem se českého songwriting campu letos poprvé.

Zpěvačka a klavíristka Barbora Mochowa

Co to znamená?
Songwriting camp, to je takové setkávání hudebníků, kde se během pár dní skládají písničky v týmech. Společně se tam tvoří. Sejdou se lidé z Čech i ze zahraničí. A já jsem se tam ocitla náhodou, protože někdo z toho campu vypadl. Přijela jsem na poslední chvíli a během toho prvního dne jsme složili s Viliamem Bérešem a Koosem Kamerlingem, se kterými nás dali dohromady, tuhle písničku. A pak mi řekl organizátor campu, kamarád Honza Vávra, jestli bychom tu písničku nechtěli poslat do soutěže. Tak jsem nad tím poprvé zapřemýšlela a poslala ji. A náhodou to vyšlo. Skončila jsem před branami. Vůbec bych to nečekala. Všechno bylo hrozně rychlé a nečekané. Ale jsem za to hrozně ráda, že se to tak náhodou sešlo.

Vaše parketa je, když zpěvák pouze stojí a krásně zpívá. U vás tedy vlastně sedí a zpívá.
Ano, sedím za klavírem.

Pořád nemůžu pochopit, že ona krásná písnička True Colors vznikla za jeden jediný den na nějakém campu.
Je to docela neuvěřitelné. Ale i celkově ten camp. Protože tam vznikla spoustu dalších úžasných písniček. Každý ten den tam vzniklo 10 třeba úplně skvělých věcí. Byla tam neuvěřitelná energie. Myslím si, že se to tam nějak dobře sešlo.

Když se to tam takto dobře sešlo, pokračuje v té spolupráci i dál? Protože jste tedy tři pracovali na té písničce?
Určitě budeme pokračovat ve spolupráci s Viliamem Bérešem na desce. Teď máme rozdělanou další písničku. Doufám, že třeba na jaře vyjde další singl. A ten kemp, myslím, že se bude také opakovat. Měl by být dokonce i dvakrát do roka.

Zpěvačka a klavíristka Barbora Mochowa

Jak vy jste se k muzice vůbec dostala? Děvče z Trutnova. Předpokládám, že jste tam chodila do základní umělecké školy.
Ano, chodila jsem hlavně na housle. Protože zpívat jsem moc nechtěla v hodinách. Zpívala jsem přirozeně, ani si nepamatuji, kdy jsem nezpívala. Prostě to bylo se mnou vždy. A hrozně jsem si přála hrát na housle. Protože se mi o tom zdál sen, když mi bylo asi 5 let. Tam jsem potom chodila dlouho na ZUŠku a po škole jsem šla na konzervatoř do Prahy. Tam jsem šla na zpěv.

Vy jste zpívala i v Rozjezdech pro hvězdy, možná si to posluchači pamatují. To bylo u Karla Šípa?
Bylo to u Karla Šípa. To jsem byla hodně malá holka. Šest nebo sedm let mi bylo.

Zpěvačka a klavíristka Barbora Mochowa

Trému jste nikdy nepociťovala? V těch sedmi letech, ani dnes?
Tehdy vůbec ne, protože si člověk vůbec neuvědomoval nějakou zodpovědnost. Spíš se soustředil na jiné věci. Šla jsem si jen zazpívat a brala to úplně jinak.

A dnes?
Dnes trému určitě mám. Ale tím, že už koncertuji nějakou dobu, tak už mě to nijak nelimituje, že bych přišla a nezvládla zazpívat. Určitě je to lepší, ale jsem nervóznější, než jsem byla v těch sedmi letech.

Jakou muziku máte ráda? Vaše písnička mi přišla taková éterická. To je vaše parketa? Jste taková i uvnitř.
Určitě. Ta písnička je oproti tomu, co jsem tvořila dřív, rychlejší nebo pozitivnější. Ty mé starší věci jsou ještě takové rozvážnější. Ale teď se to dobře doplňuje s producentem Viliamem, protože ona má zase trošku jinou energii. Když se to spojí dohromady, tak to vytvoří zvuk, který mi úplně vyhovuje. Ale je pravda, že mám blízko k takovému žánru.

Barbora Mochowa a Unique Quartet

A to se odráží i v muzice kterou skládáte. Kromě houslí hrajete na klavír. Takže jste muzikálně všestranná.
Tak to nevím, ale hraji i na piano, doprovázím se. A ještě bych zmínila, že mě doprovází smyčcový Unique Quartet.

To jsou konzervatoristé, všechno profíci?
Ano, jsou to profíci z HAMU, z akademie múzického umění. Kluci jsou skvělí a hrozně ráda s nimi spolupracuji. Určitě na další desce budou také hrát a možná i ve větším obsazení. Že to bude takový menší smyčcový orchestr.

Čtěte takéBarbora Mochowa

Paráda. Tak kdy se můžeme těšit Báro na novu desku?
To nechci úplně prozrazovat. Ale bude to tak za rok a půl. Každopádně na singl se určitě můžete těšit už teď na jaře.

Je krásné se na něco těšit. A čím víc a déle se budeme těšit, tak to potom bude lepší. Moc milá a sympatická zpěvačka Barbora Mochowa byla s námi dnes v Českém rozhlase Hradec Králové. Moc děkuji za tu chvilku, kterou jsem s vámi strávil.
Děkuji za pozvání.

Barbora Mochowa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Báro, držíme palce, ať se vám daří ve všem, co budete v životě dělat.
Děkuji vám a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.