V péči o zuby je u dětí důležitá důslednost. Vneste do čištění prvek hry, doporučuje odbornice

22. březen 2024

Světový den ústního zdraví připadá každoročně na 20. března. Pro letošní rok je tématem role rodičů při zvládání ústní hygieny dětí. „K péči o zuby by měli rodiče vést své děti od počátku. Důležitá je důslednost,“ říká Lenka Roubalíková z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Při vedení dětí k ústní hygieně může pomoci forma hry. „U svých vnuků jsem využila třeba znalosti železničních stanic. Kartáček byl vlak a chlapci si pak vybírali rychlík nebo osobní vlak. Do dneška nám to funguje,“ nabízí Roubalíková jeden z příkladů, jak děti při čištění zubů zapojit do hry. S péčí o dětský chrup by měli rodiče začít už při prořezávání prvních zubů. Nejprve otěrem, postupně se mohou nasadit prstové kartáčky, poté malé dětské kartáčky.

Lenka Roubalíková

„Jsem zastáncem čistit zpočátku bez zubní pasty, posléze pastou s nízkým obsahem fluoridů,“ říká Roubalíková. Připouští však, že názory na použití pasty u dětí se mezi stomatology liší.

Amalgámové plomby

Velkým tématem je v poslední době zvažovaný zákaz amalgámových plomb v Evropské unii. Týkat by se měl zpočátku dětí a těhotných žen. Samotný amalgám je podle Roubalíkové neškodný. Problémem jsou však nepatrná množství páry rtuti při jeho zpracování a odstraňování. Z tohoto důvodu je kontraindikován právě u dětí a těhotných žen. Hlavní důvod zákazu je podle Roubalíkové ale spíše environmentální.

Amalgám by mohly nahradit bílé, tzv. kompozitní výplně, zejména u malých a středně velkých defektů. Fungovat mohou i u větších defektů, tam je ale podle Lenky Roubalíkové řada proměnných.

Můžeme to s čištěním zubů i přehnat? V čem rodiče dělají největší chyby při vedení svých dětí ke správnému čištění zubů? Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.