V Opavě vzniká podrobný 3D model obchodního domu Breda. Kvůli rekonstrukci

13. duben 2022

Do záchrany historického obchodního domu Breda v Opavě se zapojili i studenti tamní průmyslovky. Pro památkáře chystají podrobný 3D model celé budovy, kterou čeká kompletní rekonstrukce. Zároveň se tak učí pracovat se speciálním skenerem.

Je tady zima a šero. Pod velkou zchátralou kopulí vrčí na trojnožce 3D skener. Snímá v milimetrech každý kousek okolního prostoru, cokoliv se dá zvětšit, ukazuje na tabletu jedna z učitelek Střední průmyslové školy stavební Daniela Kyseláková.

„Momentálně ten screen, který jsme naskenovali, se dá vlastně hned prohlédnout v 360stupňové fotografii – nahoru, dolů, ve všech směrech. Jediné, co vlastně neumí, je pod sebe,“ dodává kantorka.

Mirek, jeden ze studentů, už ví, že se musí před skenerem schovávat, aby se nestal součástí výsledného modelu. „Zatím jsem s tím nepracoval, ale je to mnohem lepší, než to dělat manuálně. S tím skenerem jsme teď poprvé, takže takový test i pro mne,“ usmívá se student.

I sami učitelé potvrzují, že není nic lepšího, než taková praxe a navíc, když se o záchraně městského obchodního domu, kdysi nejhonosnějšího a za první republiky největšího v zemi, právě teď mluví.

„Tím, že to budou mít i na praktickou maturitu, tak se to musí naučit a vyzkoušet si to. Je to výborný objekt pro studium,“ pochvaluje si Daniela Kyseláková.

Čtěte také

Kompletní 3D model bude hotový do konce roku. Poslouží hlavně v detailech, poničená je podle Václava Hájka z Národního památkového ústavu velká část vnitřních prostor.

„Vzhledem k tomu, že ten interiér je složen z řady původních prvků, tak zaznamenání toho stavu pomůže při obnově do autentického stavu. Bude se tady provádět celá řada výměn, repasí, tak to 3D skenování může zásadně napomoci,“ míní Hájek.

Oprava léta prázdného obchodního domu Breda bude stát podle odhadu stovky milionů korun, které město zatím nemá. Zatím je v plánu třeba výměna oken nebo rekonstrukce prosklené kopule.

autor: Martin Knitl
Spustit audio