V Novém Bydžově vzniká za téměř čtvrt miliardy nový domov pro seniory. Hotovo má být za dva roky

21. březen 2024 08:42

V Novém Bydžově dnes začíná stavba nového domova pro seniory. Město ho za výrazného přispění kraje a státu vybuduje do dvou let. Detaily ke stavbě za téměř čtvrt miliardy korun zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Kolik klientů se v novém Domově pro seniory bude moci ubytovat a v jakých podmínkách budou bydlet?

Čtěte také

Vznikne celkem 44 pokojů o celkové kapacitě 51 lůžek, většina z nich bude jednolůžkových, pouze sedm pokojů bude pro dva seniory. To je podle místostarosty Nového Bydžova Martina Kořínka z TOP 09 samo o sobě nadstandardní. Byty budou mít veškerý potřebný komfort včetně kuchyňských linek a hlavně nabídnou klientům hodně místa - pokoje mají být poměrně velké.

Jak město stavbu za bezmála čtvrt miliardy korun zaplatí?

Nejprve řekněme, že samotná stavba vyjde na zhruba 202 miliónů korun, aspoň podle projektu a výsledku soutěže. Další peníze pak bude stát vybavení, které také vyjde na desítky miliónů korun. Město Nový Bydžov zaplatí zhruba 70 miliónů, z toho 30 z přebytků hospodaření z minulých let, na zbytek si radnice vezme úvěr.

Další zhruba stejně velkou částku přidá Královéhradecký kraj a zbytek peněz dodají peníze z dotace Ministerstva práce a sociálních věcí.

Čtěte také

Podle hejtmana Martina Červíčka z ODS je to klasická ukázka synergie peněz, což je cesta, kterou chce kraj jít co možná nejčastěji. Synergie peněz v překladu do češtiny znamená spojení peněz od více institucí, v tomhle případě města, kraje i státu. Právě podobný přístup pak umožní realizovat i hodně drahé a přitom potřebné projekty.

Kdy se noví klienti budou moci nastěhovat?

Stavba má být hotová do dvou let a město počítá s tím, že okamžitě po kolaudaci a dalších potřebných administrativních záležitostech začne domov pro seniory fungovat. O tom, kdo se do něj dostane, bude pravděpodobně jasno ještě před dokončením stavby. V podobných případech je obvyklé, že cosi jako výběrové řízení na volná místa probíhá s předstihem. Aby opravdu okamžitě po dokončení mohli zde lidé začít bydlet.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související