V Moravskoslezském kraji začaly opravy základních a středních škol

8. červenec 2022 09:10

Žáky ve školách vystřídali stavaři a zedníci. I pro letošní prázdniny radnice uvolnily desítky milonů korun na opravy školních budov. A to navzdory tomu, že všechno zdražuje.

Na školách v Moravskoslezském kraji začaly už tradiční letní opravy budov. Radnice peníze vyčlenily i navzdory zdražování a investice do školních zařízení letos nijak neomezují. Nejčastěji prázdniny využívají k výměně oken nebo střech. Například Základní škola Alšova v Kopřivnici ale bude mít opravenou kuchyň i s jídelnou. 

Kromě Kopřivnice opravy na školách zahájila i ostatní města v kraji. Třeba Opava chce do podzimu ukončit práce na třech budovách za 70 milionů korun. Havířov zas za více než 40 milionů korun vymění na školách okna, rozvody i střechy.

Své budovy opravuje i kraj. „Kromě investičních akcí zaměřených na energetické úspory, tedy zateplování budov s výměnou oken nebo rekuperacemi do učeben, realizujeme nebo spustíme realizaci dalších projektů. To jsou například opravy hřišť, rekonstrukce kuchyní a podobně,“ potvrdila mluvčí Nikola Birklenová.

Kraj letos do oprav škol investuje zhruba půl miliardy korun. Na problémy kvůli zdražování stavebních materiálů zatím nenarazil. „Zhotovitelé staveb se s komplikacemi potýkají, ale zatím nedošlo k žádnému pozastavení nebo zdržení nějakého projektu. Firmy zatím vše zvládají, a to i v rámci vysoutěžených a nasmlouvaných cen. Zatím tedy nedošlo k nějakému navyšování zakázky,“ dodala.

Některé radnice ale kvůli úsporám už plánované opravy zrušily. Například Ostrava-Poruba odložila výměnu hydroizolace na jedné ze svých škol.

Spustit audio