V Králičině se kdysi schovávali králíci. Dnes nabízí procházku úchvatnou přírodou

6. červen 2017

Přírodní park Škvorecká obora představuje rozsáhlý lesní komplex nedaleko Prahy, který se rozkládá mezi městem Úvaly, pražskou městskou částí Újezd nad Lesy a Klánovickým lesem. Na ploše 120 hektarů lze najít nejrůznější přírodní úkazy, u kterých se pojí příroda s historií.

Oboru kdysi založili Lichtenštejnové a dodnes v ní rostou dva duby staré odhadem 350 let, které založení obory pamatují. Jednalo se samozřejmě o loveckou oboru a její nejzajímavější část představuje takzvaná Králičina. A jméno s králíky skutečně souvisí – za Lichtenštejnů tu totiž bylo obrovské množství králičích nor.

Škvorecká obora je přírodním parkem a Králičina má statut přírodní památky. Zdejší příroda si vše bere do svých rukou a celá oblast je cenná právě postupným obnovováním původních porostů. Nejcennější je ovšem různorodost. Na jednom místě najdete rašelinná mokřadní jezírka se vzácnou florou a faunou. Lesy jsou z 60 % listnaté. Jsou tu ale i louky, keřový porost, studánky a také říčka Výmola a kolem ní nivní luka a lužní lesy. A pak najednou z ničeho nic skály ze starohorní břidlice.

Stezka snoubí přírodu s historií

Zajímavostí jsou takzvané doupné stromy, které se v Králičině nacházejí na mnoha místech. Padlé suché kmeny stromů jsou důležitým útočištěm pro mnoho brouků i ptáků. Doupné stromy ležící přes říčku Výmolu navíc tvoří přirozený zátaras pro případné přívaly vody a město Úvaly tak chrání před povodněmi.

Brána s erbem Lichtenštejnů otevírala vstup do bývalé hájovny

Oborou vede pět kilometrů dlouhá naučná stezka. Její motto říká, že se jedná o místo, kde „příroda a historie jdou ruku v ruce“. A s tím nelze než souhlasit. Cestou se totiž dostanete mimo jiné na zříceninu zajímavého hrádku Skara, na starý splav z přelomu 18. a 19. století nebo ke kamennému mostu z roku 1842, který byl postaven na místě starého, dřevěného. Právě tudy totiž procházela dávná obchodní stezka z Prahy směrem na Český Brod a Kolín.

Spustit audio