V Kopřivnici chtějí lépe vzdorovat extrémům počasí. Začnou u parkovišť

10. červen 2016

Lidé v Kopřivnici stále uklízejí své domy po prudké bouřce z minulého týdne. Ve městě jsou desítky zatopených domů a škody jdou do milionů korun. Odborníci teď plánují, jak do budoucna zmírnit následky extrémního počasí. Ve městě je totiž spoustu asfaltových a betonových ploch, které přívaly vody nepropouští do půdy.

„Na střeše se udělalo takové jezero a pak začaly padat kroupy. Ucpaly odpad, takže voda se dostala až pod oplechování,“ popisuje paní Marta dění posledního květnového dne.

V obýváku s jídelnou v druhém patře rodinného domu jí už více než týden hučí čtyři vysoušeče. „A teď slyším jakési takové kap kap, jdu tady a tady už to teklo a proudy vody přibývaly,“ dodává paní Marta.

Vody plný sklep měli také ve Středisku sociálních služeb města Kopřivnice. „No, těch deset patnáct centimetrů tady bylo, ale byla to voda z kanalizace,“ říká ředitelka střediska Eva Mündleinová cestou do suterénu Domu s pečovatelskou službou.

Místo je stále ještě cítit zatuchlinou, linoleum je vytrhané. „Provozovali jsme tady léčebnou rehabilitaci, ale není možné tady pokračovat dál. Rehabilitaci jsme přestěhovali do náhradních prostor, rekonstrukční práce potrvají minimálně měsíc.

S vedoucím odboru životního prostředí kopřivnické radnice Hynkem Rulíškem stojíme na parkovišti za budovou městského úřadu. Právě velké vyasfaltované plochy zásobují v případě prudkých dešťů kanalizaci obrovským množstvím vody. To by chtěla kopřivnická radnice změnit.

„Místa, kde auta parkují, by měla být z materiálů propouštějících vodu. Čili voda, která na ta místa spadne, aby zasákla do země,“ vysvětluje Rulíšek.

Lidé ve Studénce se už nebudou muset bát povodní

Stavba suchého poldru ve Studénce

Téměř přesně před třemi lety vyplavily část Studénky silné přívalové deště. Voda stékající z polí tehdy vnikla do desítek domů. Záplavám by tam už ale měl být konec. Na dvou místech na polích za domy ještě letos vzniknou suché poldry. Na zpomalení odtoku vody z nedaleké dálnice pracují také silničáři.

Přívalům vody mají zabránit suché poldry a přehřívání aut nebo domů hustější zeleň. Město teď připravuje adaptační strategii na změnu klimatu. Chce s ní oslovit firmy, státní organizace nebo soukromé zemědělce.

„Ty zásadní věci by měly být součástí územního plánu. Změnám klimatu určitě nezabráníme, ale chceme minimalizovat následky,“ dodává vedoucí odboru.

První parkoviště podle nového vzoru se má začít stavět už letos. Na další opatření pak chce město získat dotace.

autor: Michal Polášek
Spustit audio