V Hrádku u Sušice můžete navštívit malou sklárnu

13. únor 2024 12:32

Přestože sklárny a skláři k Šumavě a jejímu podhůří historicky patří, třeba sklárna Liběnka v Hrádku u Sušice existuje jen několik let. Provozovat ji není úplně snadné, ale přesto se o to místní nadšenci pokouší a také ji tu a tam otevírají pro veřejnost.

Doslova na zelené louce, přesněji v prázdné stodole, v Hrádku u Sušice vznikla před několika lety malá sklárna. Společně se svým kamarádem ji tam vybudoval Michal Svoboda. Pracuje sice jako zubař, sklo ho ale už od dětství lákalo, a tak si nyní prostě splnil svůj sen. Momentálně spolupracuje s mistrem sklářem Martinem Vlkem a párkrát do měsíce sklárnu, která nese označení Liběnka, otevírá i pro veřejnost.

Návštěvníků, před jejichž zraky vznikají džbánky, srdíčka nebo vázy, bývají desítky a všichni jsou nadšeni a fascinováni. „Přál bych si, aby sklářství ovládaly i další generace. Teď tu pobíhají moje děti, děláme také program pro školy a překvapuje mě, že to všechny opravdu baví. Díky tomu věřím, že sklářské umění nezanikne,“ říká Michal Svoboda.

Sklárnu je možné opět navštívit 1. a 2. března a poté 29. a 30. března.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio