V Hořicích vymizely masopustní zvyky koncem 19. století. O obnovu teď usiluje spolek Strozzi

14. únor 2018 10:50

Zámecký masopust v Hořicích odkazuje nejen k tradici masopustních zvyků, které z podkrkonošského města vymizely už ve druhé polovině 19. století, ale zároveň i k zámku nad náměstím Jiřího z Poděbrad. Historický komplex odkoupilo město od Lesů České republiky v roce 2016, o jeho zviditelňování se stará Strozzi - spolek přátel hořického zámku.

„Spolek jsme založili za účelem péče o hořický zámek v zájmu zachování kulturního dědictví a jeho důstojného využití pro kulturní potřeby města, především městského muzea. Pořádáme přednášky, prohlídky, dílny, výstavy, akci Zámek žije a letos historicky už podruhé Zámecký masopust," přibližuje Jan Tomíček, předseda spolku Strozzi, který se v masopustním průvodu v převleku za půvabnou venkovskou ženu zařadil s kytarou do muzikantské sekce.

Zatímco jeho žena Oldřiška - kominice (a hořická muzejnice) - malovala účastníkům i přihlížejícím srdíčko na tvář, případně i červený nos.

Maškary vyšly na hořické náměstí ze zámku, před kterým viselo prasátko, voněly jitrnice a už dopoledne se tam šikovala fronta masopustních jedlíků. Tradiční ráz dodávali průvodu členové folklorního souboru Barunka z České Skalice a podpořit je přišli i přespolní.

„Myslím si, že je dobře, že zámek patří městu. Osobně jsem koupi podporoval a zámek budu podporovat dál. Legrace to nebude, ale pořád je to lepší než aby tam vznikla třeba tržnice. Je to číslo popisné jedna, nejstarší hořická stavba, když nepočítáme tvrz uvnitř areálu. A právě Zámecký masopust je jednou z možností, jak zámek dostat do podvědomí lidí. Aby hlavně hořičtí pochopili, že to není mrtvá stavba, ale že tam může být společenské centrum, které nabídne, pokud plány vyjdou, různá využití," říká Oldřich Kada, ceremoniář masopustního průvodu a člen spolku Strozzi. A je rád, že folkor není mrtvý, že se dá i přizpůsobit dnešní době.

Obnoveni tradice vítá i Josef Spudich s manželkou. Pan Josef sice nemá úplně jasno v tom, jestli koupě zámku byla pro město opravdu nezbytná, když v Hořicích chybí například ledová plocha.

Starosta Hořic Aleš Svoboda předává klič od města a povoluje masopustní veselí

„Odkoupení historické budovy stálo dost peněz, ale byla by škoda zámek rozhrnout nebo nechat spadnout. Zimní stadion by nejspíš vyšel o hodně dráž, ale třeba se město v budoucnu k tomuto kroku odhodlá, když už ledovou plochu mají třeba i v Novém Bydžově a v Nové Pace," myslí si pan Spudich a nechává si na tvář namalovat srdičko od kominice.

Hořický starosta Aleš Svoboda věří, že se masopustní tradice ve městě ujme a že i zámek se podaří postupně rekonstruovat a dál oživovat.

Masopustní dostaveníčko před hořickou cukrárnou

„Od zastupitelů jsme dostali úkol, jak se zámkem naložit. Myslím, že s ním pracujeme dobře, uvidíme, jak se všechno povede. V nejbližší době tam bude výstava k historii motocyklového sportu v Hořicích. Pracujeme i s polskými partnery a v rámci česko polských dotačních titulů chceme rekonstruovat tvrz uvnitř zámeckého areálu," rekapituluje starosta.

A za zvuku rozpustilých masopustnách písniček dodává, že spolek Strozzi, který podporoval koupi zámku, je díky svým aktivitám a nadšení morální oporou.

autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související