V Holicích postaví novou stanici záchranné služby. První sanitka odtud vyjede za dva roky

15. srpen 2017

Snadnější výjezd k akutním případům, kratší dojezdový čas i lepší vybavení. Přesně tohle by měla splňovat nová výjezdová stanice záchranné služby, kterou nechá postavit Pardubický kraj v Holicích na Pardubicku.

Město Holice už pro nové stanoviště sanitky a její personál sehnalo potřebný pozemek, jak potvrdil starosta Holic Ladislav Effenberk z ČSSD. Nová budova by podle něj měla stát na okraji města u výpadovky na Hradec Králové v blízkosti staré kotelny, je na konci ulice Hradecká, kudy se do Holic dřív vjíždělo, ještě dřív než byl postaven obchvat.

Z nové základny vyjedou vozy za dva roky

Z místa se bude sanitkám mnohem snadněji vyjíždět do terénu, což nyní občas nejde. Holická záchranná služba totiž momentálně sídlí v centru města a podle Ladislava Effenberka je občas obtížné z místa vyjet, zvláště pokud je hustá doprava.

Hotový projekt na novou základnu bude do konce roku, úředníci náklady odhadují přibližně na 17 milionů korun a půjde standardní spíš menší objekt poskytující zázemí pro posádku a vozidlo. Termín zahájení stavby je rok 2018 a dokončení předpokládá kraj v roce následujícím.

Nová stanoviště také v dalších městech

Kraj plánuje vybudování nových stanovišť také v Pardubicích na Dukle a v Chrudimi. Projekty jsou zpracované a podané žádosti o dotace z evropských fondů.

Současně se také připravuje projekt nového stanoviště pro Vysoké Mýto. Další základna má vzniknout taky v Seči, tam by měli zdravotníci využít stávající objekt HZS. Podle hejtmanství je ale zprovoznění spíš otázkou přijetí a vycvičení personálu a pak také financí, protože roční provoz na tamní posádku bude stát asi 5 milionů korun.

autor: wol
Spustit audio