V Dobrušce budou Kameny zmizelých. Jde o pomníky připomínající bývalé židovské obyvatele města

21. březen 2021 09:38

Dobruška na Rychnovsku bude mít své Kameny zmizelých. Ty mají připomínat bývalé židovské obyvatele města a okolí. První čtyři kameny budou zasazené při příležitosti letošního 80. výročí zesílení perzekuce Židů v roce 1941.

Čtěte také

Stojíme před číslem popisným 186 v Dobrušce. Je to dvoupatrový dům kousek od rodného domku F. L. Věka.

A je tu s námi i vedoucí místního vlastivědného muzea Pavla Skalická.
„Kameny zmizelých budou umístěny právě tady. Loni vznikl takový krásný nápad, že v Dobrušce umístíme Kameny zmizelých. Je to taková zajímavá forma památníku oběhem holocaustu. A protože v Dobrušce byla židovská obec o nějakých 40 až 50 osobách, tak jsme se rozhodli, že začneme jejich osud připomínat."

„Jelikož nemůžeme hned první rok položit nějakých 40 dlažebních kostek, tak jsme se rozhodli vybrat první místo, první dům, kde žili čtyři osoby židovského vyznání. Jim položíme první Kameny zmizelých v Dobrušce."

Před tímto domem budou v Dobrušce umístěny první Kameny zmizelých

Za nápadem umístit po Dobrušce památné Kameny zmizelých stojí také Naďa Pochobradská, učitelka místní střední školy.
„Dobruška má velmi zajímavou historii a židovství k ní bezprostředně patří. A pro mne bylo zajímavé tento fakt nějak připomenout. Když se tato iniciativa objevila, já jsem ji zjistila, když byl první Kámen zmizelých položen v Náchodě, tak se zrodila myšlenka, že bychom mohli Kameny zmizelých osadit i u nás."

Čtěte také

Pavla Skalická drží v rukou dokumenty, kde je seznam jmen. Na základě čeho byla vybírána právě tato jména?
„Rozhodně neprobíhalo žádné losování ani nic takového o tom, kdo je důležitější a komu se položí první Kámen zmizelých. Ta jména jsou čtyři a vybírali jsme je hlavně kvůli umístění v terénu. Protože ne všechny ty původní dobrušské domy ještě dnes stojí. A ne všechny jsou v místech, kam se kameny dají dát."

Proč je důležité připomínat si tuto historii?

„Protože to jsou okamžiky hrůzy, na které je dobré nezapomínat. Shodou okolností na místě, kde naše škola sídlí, tak před ní je památník obětem dobrušského holocaustu. Stojí tam socha a jsou tam uvedena jména všech obětí. A studenti kolem toho chodí a mnohdy to ani nevnímají. Kameny zmizelých jsou jednou z cest, jak přiblížit historii a propojit ji se současností."

První čtyři kameny zmizelých by měly být v Dobrušce položeny v květnu letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související