V areálu Univerzity Pardubice bude nová cyklověž

7. leden 2019

V univerzitním kampusu v Pardubicích nechá radnice možná už letos postavit cyklověž. V krajském městě už je jedna u vlakového nádraží. Celkem by jich mohlo být na území města až pět.

Cyklověž s automatickým zakladačem by měla stát u parkoviště v blízkosti univerzitní knihovny, kolem vede cyklostezka a blízko je zastávka MHD. Na stavbu cyklověže za deset až 12 milionů korun město využije dotaci, milion korun zaplatí ze svého.

„Cyklověž postavíme po dohodě s univerzitou. Máme připravený projekt. Všechny cyklověže zaplatíme z dotací, které jsou na to vypsané,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Cyklověž, nebo stojany?

Opoziční zastupitel Vojtěch Jirsa (Piráti) považuje cyklověž v univerzitním areálu za zbytečnou. Kampus je poměrně rozsáhlý a cyklisté parkují svá kola v blízkosti cíle své cesty. Za smysluplnou považuje pouze cyklovež u nádraží. Město by podle něj mohlo milion korun využít na nákup cyklistických stojanů, které rozmístí po městě.

Pardubice zlevňují parkování v cyklověži, doteď ji cyklisté ignorovali

Parkovací věž BIKETOWER u pardubického nádraží

Ačkoli jsou Pardubice doslova městem cyklistů, nová cyklověž u nádraží je prakticky prázdná. Radnice spolu s dopravním podnikem proto rozhodla, že od prvního dubna sníží poplatek za její užívání, pro majitele IN Karty Českých drah bude dokonce zadarmo.

Kvestor Petr Gabriel má opačný názor. „Iniciativu města vítáme. V kampusu je hodně cyklistů, věřím, že si najde svoje zákazníky. Dají se tam uložit dražší kola, jeho majitel bude mít jistotu, že je bezpečně uloženo,“ uvedl Gabriel.

Město už loni schválilo studii s místy pro cyklověže, další by mohly být u plaveckého areálu a zimního stadionu. Radnice chce zavést stejnou cenovou politiku jako u vlakového nádraží, majitelé In Karet Českých drah neplatí nic, ostatní si mohou uschovat kolo na 24 hodin za pět korun. Pátou cyklověž možná jednou postaví a budou provozovat České dráhy.

Věž v Moravské Třebové

Cyklověž u pardubického nádraží funguje od července 2017. Postupně si našla zákazníky, po zlevnění úschovného jejich počet vzrostl. Parkování v ní je sezonní záležitost, zájem se zvyšuje od jara do podzimu. Nakolik o ni bude zájem v Moravské Třebové na Svitavsku, ještě není jasné. Město ji u vlakového nádraží provozuje od října.

„Ještě plná není, náběh bude pomalý. Je to krátká doba, navíc je zima. Těžko dělat závěry. Kapacita 116 míst se opírá o analýzu s výhledem na hodně let dopředu. Snažíme se vytvářet dobré podmínky pro bezmotorový pohyb, který je ekologičtější i úspornější na místo, tedy na vytváření parkovacích míst,“ řekl vedoucí vedoucí odboru rozvoje Moravské Třebové Miroslav Netolický.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související