Úterní Noční linka: Nejlepší lék na duši

19. únor 2019

Co, nebo kdo vám pomáhá zahnat chmury na duši? Jak léčíte vy bolavou duši? Pomohla vám někdy i návštěva odborníka, psychologa, nebo psychiatra?

Chmury a deprese postihují lidi napříč celou společností. A nejsou to pouze osamocení senioři, ale i ti, kteří o někoho přišli nebo se s někým čerstvě rozešli. Umocnit stres může také počasí nebo vysoké pracovní vytížení.
Špatná nálada a smutek přepadnou čas od času každého z nás. Jak ale rozpoznat, zda se jedná o počátek deprese nebo jen o běžný splín? Terapeuti říkají, že když do života vstupuje deprese, tak zároveň odchází štěstí. Poznáte to tak, že hezkých dnů je méně a méně, to, co vás bavilo a dávalo vašemu životu smysl, je najednou pryč nebo se to pomalinku, krůček pro krůčku vzdaluje. Najednou máte chuť být daleko od lidí, ležet v posteli a nic nedělat. A začíná to být pravidelnou potřebou.
Je hlavně důležité si uvědomit, že je něco u vás jinak. Mnoho lidí tento okamžik propásne a snadno se dostane do fáze, kdy už je nutné vyhledat pomoc lékaře

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.