Umělá inteligence je takový trošku mimozemšťan, kterého si tady sami vytváříme, říká Ing. Karel Mls

1. květen 2023

Ať už jste nadšenci do nových technologií, nebo jste spíše jejich odpůrci, umělá inteligence je trend. Znalost a ovládání AI se stává nezbytnou dovedností 21. století. Je to dobře? Jak ji využít k našemu prospěchu? Nejsou strach a opatrnost oprávněné? Na co si dát ve virtuálním světě pozor?

Ing. Karel Mls, Ph.D. z Katedry informačních technologií FIM UHK hovoří na téma umělá inteligence. K čemu ji můžeme využít a jaká jsou pravidla bezpečného používání AI.

Je to vzrušující téma pro vás?
Já už jsem trošku vzrušený z toho, že jsem tady u vás, ale co se týče vzrušení z umělé inteligence, musím se přiznat, že se touto problematikou na univerzitě zabýváme již řadu let, takže takové to vzrušení z něčeho úplně nového, už maličko opadlo. Ale poslední výsledky zrovna z jazykových modelů, ty se přiznám, že vzrušující jsou.

Umělá inteligence představuje na jednu stranu samozřejmě nenulové riziko, ale na druhou stranu je to výzva, jak se posunout dál.
Ing. Karel Mls, Ph.D. z Katedry informačních technologií FIM UHK

Život s umělou inteligencí je tedy naše nevyhnutelná budoucnost?
Jak na tohle odpovědět. Nevyhnutelná. Samozřejmě, pokud předpokládáme, že se bude civilizace vyvíjet tím stylem, jako se vyvíjela dosud, to znamená k technologickým novinkám, tak umělá inteligence bude součástí našich životů, ať budeme chtít, nebo ne. Zrovna dnes se rozjíždí inteligentní dopravní systém v Hradci Králové. Tedy je to takový trend, který se určitě bude dál rozvíjet.

Doporučujete i svým studentům umělou inteligenci využívat? Protože těch rad je na internetu opravdu spousta.

Čtěte také

Sleduji, co se děje na internetu v souvislosti s využíváním těchto nových konverzačních technologií pro vzdělávání, a jako typický příklad je uváděn třeba Hongkong, kde jsou tyto technologie zakazovány a v podstatě pedagogům, ani studentům se nejen nedoporučuje, ale přímo zakazuje tyto technologie využívat.

U nás je situace trošku benevolentnější. Myslím, že máme podobný názor jako kolegové na Masarykově univerzitě v Brně, kde doporučují tyto technologie zkoumat, využívat, ale kriticky. A využít je s etickým přístupem, to znamená nekopírovat, a nezapomínat uvádět zdroj, který byl použit.

Chatovat s umělou inteligencí si už vyzkoušely stovky milionů uživatelů. Co to o nás vypovídá?
Přiznám se, že tuhle otázku jsme s umělou inteligencí trošku čekali, takže jsem se jí zeptal. A ta odpověď mě taky překvapila. V podstatě ten software konstatoval, že je to tím, že lidé jsou zvědaví, že se zajímají o nové technologie a že je to v podstatě taková naše přirozenost.

Než poslat fyzicky člověka na Mars nebo dál do vesmíru, tak bude jednodušší vyslat umělou inteligenci, aby ten průzkum zařídila za nás.
Ing. Karel Mls, Ph.D. z Katedry informačních technologií FIM UHK

Souhlasím, určitě jsme zvědaví tvorové. Poslouchá nás každopádně hodně starších lidí, myslíte si, že i oni mohou najít nějaká pozitiva na umělé inteligenci?

Čtěte také

Tak já už se skoro sám také chystám do důchodu. A tahle otázka mě zajímala, co dělat dál. A tak jsem se zeptal, co by mi AI doporučovala, jako mě konkrétně, jaký byznys, jakou aktivitu si do důchodu vzít, abych měl nějakou motivaci a inspiraci.

A velice mě ty odpovědi, které jsem dostal, zaujaly. Jednak mi nabízí použít svých znalostí coby poradenskou službu. To znamená nabízet poradenství v oblasti třeba i umělé inteligence nebo technologií, které používáme. A to další mě úplně dostalo. Rada, že na světě existují desítky milionů domácích mazlíčků, o které je potřeba se postarat. Spojit příjemné s užitečným a se zdravím. Tedy procházky s cizími mazlíčky. Takže nápady a doporučení jsou to zajímavé.

Je vůbec vhodné s umělou inteligencí komunikovat? Není to tak, že toho čerta živíme tím, co umíme. Až do té doby, než nám přeroste přes hlavu?
To je zajímavý dotaz. V podstatě máte pravdu v tom, že ty stovky milionů uživatelů po celém světě, tím, že komunikují s umělou technologií a pokládají jí dotazy, tak pomáhají dalšímu rozvoji technologie. Tou komunikací ladíme interface, ono rozhraní mezi lidmi a tou technologií.

A je tato komunikace připojena k internetu? Může umělá inteligence čerpat informace, které jsou běžně na síti?

Čtěte také

Tak to je zase otázka, která nemá jednoznačnou odpověď. Říká se, že klasická verze toho jazykového modelu byla trénována na datech do podzimu 202. To znamená, že nejnovější informace běžně nejsou k dispozici. Ale ten jazykový model může být napojen přes jiné aplikace na internet, na současná data.

To znamená, že je možné v některých aplikacích, které teďka nebudu jmenovat, je možné se dostat k nejnovějším informacím pomocí toho jazykového modelu. Ale opakuji, ten jazykový základ, který vlastně slouží ke komunikaci, končí v roce 2021. A zatím, co vím, tak nebyl aktualizován.

Pořád nevím, jak si představovat toho druhého, kdo s námi komunikuje.

Čtěte také

To je trošku problém, že člověk si snaží tu entitu nějakým způsobem vizualizovat nebo představit, že to je právě, jak říkáte, někdo. Problém umělé inteligence je složitý, protože jak se vyvíjí technologie, tak se i naše lidské požadavky posouvají a dá se říct, že jakmile se splní některá z podmínek pro to, abychom říkali o tom systému, že je inteligentní, tak si vymyslíme další.

Takže teď, když už ten systém s námi umí komunikovat lidskou řečí velice kvalitně, zase vymýšlíme, jaké další atributy by měl splňovat, abychom o něm říkali, že je inteligentní.

Takže si můžeme představovat mimozemšťany?
To je docela zajímavé přirovnání. Protože umělá inteligence je takový trošku mimozemšťan, kterého si tady vytváříme sami.

Pan Josef se ptá, jestli si tímto vývojem neřeže pod sebou lidstvo větev?
Lidstvo si úspěšně řeže větev pod svojí existencí už tisíce let. Takže je to samozřejmě rozumná obava, ale mám takový pocit, že veškeré výzvy, které jsme si na sebe vymysleli, ať se to týkalo zvládnutí ohně, parních strojů či elektřiny, tak i umělá inteligence je na jednu stranu samozřejmě nenulový riziko, ale na druhou stranu je to výzva, jak se posunout dál.

Já jsem například příznivec astronautiky a je mi jasné, že než bych letěl fyzicky na Mars nebo dál do vesmíru, tak bude jednodušší tam poslat rychlostí světla nějakou umělou inteligenci, aby ten průzkum zařídila za nás.

Celý rozhovor o umělé inteligenci s Ing. Karlem Mlsem, Ph.D. z Katedry informačních technologií FIM UHK si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související