Uklidit náchodský zámek není jednoduché. Na mytí čeká 150 oken, voní tu leštěnky a malířské barvy

10. březen 2019 10:08

Vůně leštidla, kbelíky s vodou i barvou - tohle všechno je teď k vidění v hlavních expozicích náchodského zámku. Do začátku turistické sezony totiž musí být všechny prostory uklizené a připravené na první návštěvníky.  

Alena Novotná s kolegyní tráví v prostorách náchodského zámku každou minutu svého pracovního dne. Do začátku turistické sezóny totiž musí vyčistit nejen přibližně 150 špaletových dvouoken, ale čekají je i další úklidové práce.

V Náchodě se probudili ze zimního spánku medvědi Dáša a Ludvík. Jaro klepe na dveře

Náchodští medvědi se probudili ze zimního spánku

Náchodští medvědi se probudili ze zimního spánku. Trvale žijí v zámeckém příkopě, kde mají velký výběh se zázemím. Reportérka Jana Házová se zajímala o to, jak se jim po zimě daří a tak se za medvědicí Dášou a medvědem Ludvíkem  vypravila v doprovodu ošetřovatelky Jany Vláškové.

„Teď počkáme, až malíř dodělá opravy a domalby. Potom dooprašujeme nábytek, podlahy a koberce. A kde to bude zapotřebí, tak ještě přeleštíme nábytek. A tím to bude tak zhruba připraveno."

Uklidit zámek není podle Aleny Novotné jednoduché. Používají se speciální přípravky i pracovní postupy.
„S tím nábytkem musíme každopádně opatrně. Mohou se používat jen speciální přípravky, které jsou na to určeny. Používáme i různé štětičky, abychom se opravdu dostali do všech záhybů, aby tam ten prach nezůstal. A nábytek vypadal pěkně a zachovale."

Do začátku turistické sezóny musí být všechny prostory náchodského zámku uklizené

Příprava zámku na sezónu má svůj harmonogram. Úklid jde hned za malířskými a zednickými pracemi. O ty se na náchodském panství stará pan Karel.

„Je zapotřebí vyspravit praskliny a následně to opravit malbou. Procházím zámek místnost po místnosti a veškeré praskliny, trhliny a zvedlá místa, se takto musí opravit a následně přetřít."

Součástí údržby zámeckých prostor jsou i plátené přehozy, které jsou od podzimu až do začátku nové turistické sezóny na každém kusu nábytku.

Do začátku turistické sezóny musí být všechny prostory náchodského zámku uklizené

Vzácné předměty pomáhá chránit také desítka odvlhčovačů vzduchu. Každý z nich se podle mluvčí správy zámku Lucie Prokopové musí po celou zimu denně zapínat.
„Odvlhčovače dáváme nejen do expozic, ale i do depozitářů. Jejich úlohou je především ochrana mobiliáře, citlivého na vysokou relativní vlhkost. A hlavně na prudké výkyvy teplot. Tady je máme přímo u tapisérie a pomáhají samozřejmě i grafickým listům, fotografiím a knihám, aby nezvlhly."

Úklid musí být dokončen do posledního březnového víkendu, kdy na náchodském zámku začne turistická sezóna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související