Učňovské dílny pro strojaře otevře Plzeńský kraj v září

2. květen 2005

Nové krajské středisko praktické výuky strojírenských oborů až pro 600 středoškoláků a učňů otevře letos 1. září své brány v Plzni. Do přestavby bývalé výrobní haly Škody Holding dá Plzeňský kraj 25 milionů korun, z toho letos 16 milionů.

Jak řekl krajský ekonomický radní Vladislav Vilímec, z původních pěti milionů kraj schválil zvýšení o jeden milion korun, dalších deset milionů půjde z přebytku loňského rozpočtu. Peníze nezahrnují vybavení učňovských dílen. "Žádáme zhruba o 30 milionů korun z evropského operačního programu SROP z kapitoly rozvoje lidských zdrojů," uvedl Vilímec.

Učni v dílně

Do budovy bude zatím převedeno 150 strojů ze zchátralého učiliště Škody Holding, jež je připraveno k demolici. Evropské peníze a další minimálně čtvrtinový podíl kraje půjde na nákup nových strojů. Krajský úřad už loni koupil od Škodovky halu za 23 milionů korun, práce na přestavbě začaly v lednu.

Kapacita střediska praktické výuky bude až 600 dětí či dospělých, kteří budou mít zájem o rekvalifikaci. V září tam nastoupí první stovka učňů. Teoretickou výchovu bude zajišťovat Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště strojírenské v Plzni, pod něž bude učiliště patřit. Tato škola je s 1000 studenty ve svém oboru největším zařízením v kraji.

Výroba

Do Plzně budou jezdit učni i dospělí i z jiných měst. V novém středisku, které bude mít také odpolední výuku, se soustředí tři plzeňská pracoviště praktické výuky soustružníků, frézařů, brusičů, zámečníků, svářečů, strojních kovářů, montérů a truhlářů-modelářů.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio