U nasavrcké skládky má stát nové překladiště odpadu. Nebude potřebovat posudek vlivu na životní prostředí

11. březen 2024 12:20

Provozovatelům nasavrcké skládky se zjednodušila cesta k plánované stavbě překladiště odpadu. Společnost AVE CZ nebude muset zpracovávat důkladnější posudek vlivu na životní prostředí, krajský úřad na něm netrvá. Překladiště má být i záloha pro případ, že skládka bude muset přerušit provoz.

Manipulační a třídicí plochu chce firma postavit v těsné blízkosti skládky, v části podél hlavní silnice I/37 na Trhovou Kamenici. Má zabírat 3600 metrů čtverečních a celý areál bude oplocený. Navržené jsou nakládkové rampy, váha, stání pro kontejnery na různé druhy odpadu.

80 tisíc tun ročně

Po prvním kole připomínek firma svůj záměr změnila. Centrum by nemělo přijímat nebezpečný odpad a také se snížila maximální roční kapacita - mělo by se v něm protočit nanejvýš 80 tisíc tun za rok, namísto původních 90.

Podle firmy je plocha určená jen pro krátkodobé uložení odpadu. Takže se tam bude třídit, případně lisovat nebo paketovat. Pak ho mají auta převážet ke koncovému zpracování nebo likvidaci - a to třeba do Opatovické elektrárny, do recyklačního podniku v Pardubicích, do spalovny v Kralupech, anebo na skládky v Čáslavi a Benátkách nad Jizerou.

Skládka komunálního odpadu v Nasavrkách

K tomu se vážou také hlavní připomínky ekologických spolků - podle nich se tak může zvýšit dopravní zatížení a manipulace s odpadem nepříznivě ovlivní okolí. Namítají také, že se vlastně bude stavět něco, co už zvládne sama skládka.

Firma ale doložila potřebné studie a argumentuje tím, že potřebuje mít i zálohu pro případ, kdy by skládka nemohla odpad přijímat.

Ve hře je i rozšíření skládky

Společnost AVE CZ se ale současně snaží získat souhlas s rozšířením samotné skládky. Tam je to ale složitější, krajský úřad podklady pro žádost o rozšíření skládky firmě vrátil a musí je doplnit.

Navýšení kapacity má být velmi výrazné - ze současného milionu metrů krychlových by stoupla na 1,8 milionu. Povolení skládce skončí za šest let, rozšíření by umožnilo prodloužení provozu o dvacet let.

Čtěte také

Proti jsou ekologická sdružení a spolky, ale obce v okolí souhlasí, nedávno neuspělo referendum ve Ctětíně, které si prosadili právě odpůrci rozšíření skládky.

Úřadům vadí hlavně zábor skoro pěti hektarů lesa a požadují po firmě, aby doložila, že veřejný zájem na provozu skládky převažuje nad plánovaným kácením.

Spustit audio

Související