U Jesenice si můžete chytit kapra na štědrovečerní stůl

1. prosinec 2015

Blíží se Vánoce. Pokud rádi rybaříte a máte rádi kapra, není nad to si ho chytit vlastnoručně. Na sportovních rybnících u obce Krty na Rakovnicku ve středních Čechách můžete chytat celoročně. I v zimě, pokud není rybník zamrzlý. Potřebujete jen rybářský lístek a povolenku od místní rybářské organizace.

V současné době lze nahodit udice na pěti rybnících: Štikovém rybníku I, Štikovém rybníku II, Zbořeném rybníku I, Zbořeném rybníku II a Pstruhovém rybníku. Všechny se nacházejí na Ostroveckém potoce v lesním porostu mezi obcemi Žďár a Krty u Jesenice na Rakovnicku. Oba štikové rybníky jsou nejlépe přístupné z obce Krty.

Kolem Jesenice jsou celkem tři chovné rybníky, kde se chovají všechny druhy sladkovodních ryb včetně úhořů a pstruhů. Rybníky jsou oblíbené zejména pro své okolí, nacházejí se totiž uprostřed krásné klidné přírody.

Štikový rybník je velký asi dva hektary a je celý obklopený lesem, kam můžete v létě chodit i na houby. V rybnících je i příjemné koupání, voda je tu opravdu čistá. Přibližně o půl druhého kilometru dál je v lese další rybník určený ke sportovnímu rybaření – takzvaný Zbořený rybník. Na něm najdete i ostrůvek. Od něj si při rybaření můžete vychutnat výhled nejen na les, ale i na okolní louky.

Přijezdová cesta k rybníkům vede lesem

Na mnoha jiných sportovních rybnících jsou v období léta nebo před vysazením už ryby vychytané. Na Krtských rybnících je ale dlouhodobě zavedeno po vysazení ryb takzvané „hájení“. Odnést si můžete pouze určitý počet ryb, ale i ten je pro běžné kulinářské potřeby rybářů dostatečný. Například před Vánocemi si můžete domů odnést čtyři kapry za týden.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.