Týden s mámou, týden s tátou. Plusy a mínusy střídavé péče

4. říjen 2018

Střídavá péče je porozvodové upravení styku rodičů s dítětem. Dítě střídá své prostředí nejčastěji po týdnu. Jeden týden má domov u matky, druhý týden u otce.

Může to být šťastné, ale i velmi nešťastné řešení. Klíčová je spolupráce mezi rodiči, a na tom to  často ztroskotá.

Plusy střídavé péče

Dítě má právo na oba rodiče. A pokud se rodiče rozejdou, proč by dítě mělo trpět tím, že v podstatě přijde o jednoho z nich. Stejně tak mají oba rodiče právo na výchovu svého dítěte. Už dávno jsou pryč doby, kdy dítě bylo zcela automaticky svěřené do matčiny péče. Otcové se právem ozývají.

Mínusy střídavé péče

Z dětí se stávají tzv. baťůžkáři, stěhují se z místa na místo, nemají jeden domov. Rodiče po rozvodu jsou málokdy schopni spolu komunikovat a řešit problémy bez emocí, často přenášejí na dítě svůj vztek na bývalého partnera. Dítě se stává nástrojem vyřizování si účtů a neshod mezi rodiči.

Dítě není poštovní balík. Pokud můžete, nestěhujte ho

rodina, dítě

Život se s nikým nemazlí a mnohdy překvapí. Žijete-li v manželství, nebo takzvaně na psí knížku, oboje má své výhody i nevýhody.

„Střídavá péče je dobré uspořádání, ale ve velmi malém procentu případů. Musí na to být velmi zralí rodiče, kteří myslí na potřeby svého dítěte, a dokážou se v jeho zájmu dohodnout.

Rodiče musí ve výchově i nadále táhnout za jeden provaz a předávat si informace nejen ze školy, bohužel často se děje pravý opak,“ říká psycholožka Andrea Šmejdová.

Cochemská praxe nově v Pardubicích

Cochemská praxe je zcela nový způsob určení toho, jaké bude porozvodové uspořádání v rodině. Postarají se o to speciálně proškolení psychologové. Je to novinka, která by do budoucna mohla pomoct.

Jak to funguje? Když rodiče zažádají o určení péče dítěte, soudci jsou ve spojení s konkrétními psychology, kteří jsou na to proškoleni, potkávají se opakovaně s rodinou, zjišťují potřeby každého člena, a snaží se je dovést ke vzájemné dohodě. K soudu pak rodina přichází už s konkrétním návrhem. Pokud se chcete dozvědět víc, kontaktujte pardubickou Poradnu pro rodinu a partnerské vztahy nebo soudního tajemníka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.