Týden očima Petra Schwarze: Šílené sny a šílení lidé

19. leden 2019

Zatímco v minulých týdnech se připomínala hlavně zima, tento týden jsme si připomněli 50. výročí Palachovy oběti, kromě dalších akcí pamětním průvodem Prahou.

Pamětní průvody se konaly i v Polsku - tam si v mnoha městech pod heslem „Stop nenávisti“ připomínali dlouholetého gdaňského starostu Adamowicze, kterého minulý víkend při veřejném shromáždění ubodal duševně nemocný bankovní lupič křičící, že byl neprávem vězněn a mučen za vlády strany, jíž byl dříve Adamowicz členem.

Petruška Šustrová: Stop nenávisti

Zemřel dlouholetý primátor města Gdaňsk Paweł Adamowicz

Polsko zahalil smutek. V neděli těsně před osmou večer při hudební benefiční akci v Gdaňsku vpadl na pódium sedmadvacetiletý Stefan W. a pobodal dlouholetého primátora města Pawła Adamowicze.

Mimochodem, právě Adamowicz se před lety přičinil o to, že v Gdaňsku jako v prvním městě za českými hranicemi pojmenovali ulici po Václavu Havlovi.

Heslo „Stop nenávisti“ nic neříkalo skalnímu vyznavači Okamurovy SPD Baldovi, který chtěl vyvolat nenávist vůči migrantům tím, že způsobil havárie dvou vlaků a vždy na místě nechal letáky mající vyvolat dojem, že za zločin mohou jacísi muslimští teroristé.

Balda prý trpěl strašnými sny, ve kterých se k nám vlaky hrnuly davy migrantů znásilňující naše ženy, snad se ve vězení a po psychiatrické léčbě lépe vyspí. Stejně jako můžeme klidněji spát my, než se objeví další poplašnými zprávami zmanipulovaný terorista.

Jan Fingerland: Bičování Británie

Brexit

Poslancům, kteří jsou v britském parlamentu zodpovědní za hlasovací disciplínu svých spolustraníků, se říká whip, bič. Tentokrát se zdá, že bičovali spíše své voliče.

Velká Británie má odejít z Evropské unie už za něco víc než dva měsíce, jak odejde a možná jestli vůbec je ale jasné čím dál méně. Premiérka Mayová utrpěla v parlamentu historický debakl při snaze prosadit dohodu o brexitu, kterou domluvila s Bruselem, získala na svou stranu necelou třetinu poslanců.

Jenže v této chvíli se nerýsuje vůbec žádná varianta, která by měla šanci parlamentem projít, část konzervativců chce nejlépe tvrdý brexit, část si uvědomuje, že tvrdý brexit by znamenal pořádný ekonomický zářez, část opozičních labouristů by chtěla o brexitu nové referendum a druhá část zase druhé referendum odmítá, ale zároveň nechce odejít z EU bez dohody.

A aby to bylo ještě zajímavější, podle průzkumů veřejného mínění většina Britů už v současnosti po brexitu netouží. Najít v tohle guláši nějakou shodu je práce pro supermana. Je vidět, co taková přímá demokracie taky umí, jen pak někdo musí uklidit její následky.

Zeď proti hlavě

Jefim Fištejn: Kolem plotu

Zeď na hranici Mexika a USA

V posledních dnech se v Americe množily dramatické zprávy.

Už čtyři týdny nemá část federálních úřadů a institucí ve Spojených státech peníze na svůj provoz kvůli tomu, že prezident Trump chce necelých šest miliard dolarů pro stavbu zdi na hranici s Mexikem, které mu demokraté nechtějí schválit, a tak Trump zablokoval celý rozpočet své vlastní vlády.

Osm set tisíc vládních zaměstnanců je tak buď na neplacené nucené dovolené, nebo sice pracují, ale zatím nedostávají plat, mnozí se tak dostávají do stavu akutní nouze. Ztráty, které krize působí ekonomice, už příští týden překročí náklady na stavbu zdi, a celé americké hospodářství mohou překlopit do recese.

Klíčové statistiky o vývoji ekonomiky ale neznáme, agentura pro sčítání lidu, která je má na starosti, peníze nedostává také, a tak je nevydává. A to se řekne jedna zeď, i když tedy dost dlouhá a taky drahá. Čím dál dražší, a Mexiko ji vážně nezaplatí, jak Trump sliboval dříve.

Jan Fingerland: Vášeň ve službách diplomacie

Prezident USA Donald Trump

Určitě není lehké být Trumpovým partnerem. Své o tom vědí jeho manželky, obchodní společníci, a nepochybně také politické protějšky. Ne vždy je ale vina jen na jedné straně.

Poněkud kuriózní spor o peníze propukl v Římě – jde o mince naházené turisty do slavné Fontany di Trevi. Doposud tyto peníze církevní charita rozdělovala mezi nejchudší, a nebylo toho málo, jeden a půl milionu eur ročně.

Jenže před dvěma lety zvolená římská starostka Raggiová z populistického Hnutí pěti hvězd, které jako všechna podobná hnutí slibovalo, že konečně vyřeší všechny problémy, zatím nedokázala vyřešit ani ty problémy nejzákladnější jako odvoz odpadků a opravy ulic. A aby Raggiová aspoň oslabila stoupající hněv Římanů, chce peníze z fontány použít na investice do města, na což těch peněz ale zas tolik není.

Petr Schwarz

Ještě pozoruhodnější způsob vylepšování ekonomické bilance zvolil kambodžský premiér Hun Sen. Evropská unie chce kvůli brutálnímu vládnímu postupu vůči opozici v této zemi zrušit dohodu o bezcelním obchodu, Hun Sen nyní pohrozil, že pokud chce unie zachovat kambodžskou opozici naživu, dohodu rušit nemá.

Ať se dokážeme ubránit šíleným teroristům i šíleným vládcům, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio