Třetí putování za štěstím: Cestovatelé Tronečková a Hurtík vyrazili do Japonska a na Kostariku. Co zjistili?

21. listopad 2023

Cestovatelé Kristýna Tronečková a Matouš Hurtík hledají formou hloubkových rozhovorů v různých koutech světa odpověď na otázku co je štěstí? Tentokrát se vypravili na Kostariku, do Japonska a do Turecka a své zážitky sepsali v knize.

Čtěte také

Naše cesty za štěstím jsou pro psycholožku Kristýnu Tronečkovou už třetí knihou. Své zážitky popisují vždy dvojím pohledem – ženským a mužským. „Nezáleží až tak na tom, kde a s kým jsem, ale kým jsme, protože štěstí vychází zevnitř,“ říká autorka.

Z Kostariky do Japonska

Pro Kostariku je typická svěží zelená barva, která inspirovala i obálku knihy. „Obyvatelé Kostariky jsou velmi pohodoví, pěstují si mír, lásku a pohodu.“ Autoři knihy obyvatele přirovnávají k lenochodům, kteří se neženou za výsledky nebo bohatstvím. Místní příroda jim poskytuje vše, co potřebují – v džungli tam doslova rostou superpotraviny. V zemi dokonce funguje národní program s názvem Nebýt ve stresu, možná i proto tady najdete letní sídla bohatých Američanů. „To, co nemůžou ovlivnit, tím se nezabývají,“ dodává Matouš Hurtík.

Kristýna Tronečková cestovala za štěstím třeba po Japonsku

Dochvilnost, pravidla, tradice a technologické vymoženosti, i tak by se dalo popsat japonské štěstí. „V Japonsku bylo složité naplánovat rozhovory, Japonci jsou velmi zaneprázdnění,“ vypráví Tronečková. Mají rádi dobré jídlo i období, kdy kvetou sakury. „Funguje tam maska úslužnosti, cizinců si tady váží,“ doplňuje Hurtík. Co považují oba za největší zážitek? Lyžování na Hokkaidu i díky tomu, že tam v sezóně napadne až 16 metrů sněhu.

Jak se liší pohled na prožívání štěstí i s ohledem na tradice konkrétní země? Co znamená kostarické pura vida? Ve které zemi jsou zvířata považována za krále? Jak může každý z nás na pocitu štěstí osobně zapracovat? A kam povedou další cesty Kristýny Tronečkové a Matouše Hurtíka? Poslechněte si v Apetýtu!

Spustit audio

Související