Tomáš Magnusek: Můj nový film se bude jmenovat Stáří není pro sraby

19. únor 2020

Filmová trilogie Bastardi, seriál Stopy života nominovaný na Českého lva nebo rodinný seriál Čechovi, to je jen malý výčet z tvorby Tomáše Magnuska. Je úspěšným hercem, režisérem, scénáristou a producentem, i když tyto obory nikdy nestudoval. V Babiččině údolí otevřel první herecké muzeum v Česku, kterému důvěrně říká Viktorka. 

Původní profesí je Tomáš Magnusek učitel, vystudoval obor Speciální pedagogika. Filmovou kariéru zahájil v roce 2009 filmem Pamětnice: „Ke svým prvním filmům jsem si psal scénáře, režíroval je a hrál v nich hlavní role, ale tahle doba už je pryč. Více než psaní scénářů mě baví hraní. Už jsem k sobě ale kritický a chápu, že na hlavní role nemám. Malou roli si ale napíšu vždy,“ říká s úsměvem Magnusek a dodává: „V současné době točím projekt Sedmá brána, kde mám dokonce dva pomocné režiséry. Když jste totiž ve dvojroli režiséra a herce, nemůžete být objektivní. Proto k sobě musíte mít někoho, kdo je schopný vám říci, co funguje, a co už ne. No a vy to musíte umět přijmout.“

Čechovi aneb český Dallas

Televizní seriál Čechovi, který se vysílal v loňském roce, nazývá Tomáš Magnusek pokusem o český Dallas. K legendárnímu americkému seriálu měl vztah už od dětství a scénář ke svému „vlastnímu Dallasu“ si psal už jako student. Od té doby se k projektu několikrát vrátil, až ho nakonec i zrealizoval: „Zatím byla odvysílána první série, děj by mohl klidně pokračovat, ale uvidíme, co bude dál.“

Xavera také zajímalo, zda Tomáš Magnusek točí raději filmy, nebo seriály: „Každá věc má své. Na filmu je úžasné, že s ním můžete objíždět města a máte přímý kontakt s diváky. To mám moc rád. Právě teď pracuji na novém filmu, který připravuji s našimi hereckými legendami. Bude se jmenovat Stáří není pro sraby. No a seriál je zase zajímavý v tom, že vám například zavolá napnutá divačka a ptá se, co bude dál. Já ale všechno vykecám, takže jí třeba řeknu: ‚Buďte v klidu, postava zemře v příštím dílu.‘“

Herecký dům Viktorka

První herecké muzeum v Česku otevřel Tomáš Magnusek v roce 2017 v Babiččině údolí poblíž Ratibořic a nazval ho Herecký dům Viktorka, důvěrně mu říká jenom Viktorka. Součástí komplexu muzea je i kinosál a nachází se v něm také restaurace, hotel a relaxační zóna. Mohou se zde například ubytovat studenti, kteří chtějí natočit vlastní film. Magnusek jim zapůjčí i svoji techniku a studenti potom odjíždějí s hotovým dílem.

V muzeu je vystavena celá řada historicky zajímavých věcí a artefaktů od českých herců: „Jsou to scénáře, kostýmy, rekvizity, osobní předměty, hračky a mnoho dalšího. Často jde o velmi vtipné věci. Vystavuji tak například cenu Thálie od pana Josefa Somra nebo zubní protézu Jiřího Pechy. Pyšný jsem ale na každou věc, kterou jsem od českých herců dostal,“ říká Magnusek.

V záznamu pořadu také uslyšíte, kteří herci do „Viktorky“ jezdí nejčastěji, a co obnáší zdejší každoroční charitativní projekt Týden dobrých skutků.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.