Tokan s bryndzou

Do kuchyně plné ukrajinských receptů, kultury, zvyků i dalších zajímavostí zve Ilnara Dudash z Ukrajinské iniciativy Jižní Moravy. Podělí se o recept na tokan s bryndzou.

Budete potřebovat:

  • 150 g kukuřičnou mouku (krupici)
  • kousek sádla
  • kousek špeku
  • bryndzu
  • zakysanou smetanu
  • trošku másla

Postup:

  1. Do hrnce dáme vařit 200 ml vody.
  2. Do vroucí vody přidáme špetku soli a vsypeme kukuřičnou mouku.
  3. Stále mícháme.
  4. Kaše zhoustne.
  5. Přidáme oříšek másla a necháme dvě minuty povařit.
  6. Na závěr dáme lžičku zakysané smetany a opět vše promícháme.
  7. Hotovou kaši odstavíme.
  8. Špek (slaninu) nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvičce.
  9. Poté vezmeme hlubokou misku a postupně vrstvíme - oškvarky ze špeku (slaniny), bryndzu a kaši.
  10. Uděláme několik vrstev.
  11. Podáváme buď v jedné větší míse, z které si pak každý nabírá nebo v jednotlivých miskách pro každého.