Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Vybarvený běh, sraz veteránů nebo pohádková cesta lesem

3. červen 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Světlovský bál, 3. – 5. 6. 2022, Bojkovice

Po dvouleté pauze se letos v Bojkovicích opět koná mezinárodní folklorní festival Světlovský bál, na kterém se pravidelně scházejí soubory z celého světa. V minulosti šlo například o soubory z Velikonočních ostrovů, Portorika, Mexika, Indie a jiných exotických zemí, ale i o tanečníky a muzikanty z Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Polska a další.
Letošní ročník, který se koná 3.-5.6., je spíše národní než mezinárodní: vystoupí na něm například VUS Ondráš, FS Vsacan, FS a DFS Jánošíček, domácí FS Světlovánek se všemi jeho složkami a další soubory z okolí.

Burger Street Festival

3. - 5. června, u Obchodního domu Zlín

Do Zlína se sjedou ti nejlepší výrobci burgerů z celého Česka. Jednotliví burgermakeři tradičně nabízejí minimálně tři burgery. Kromě obvyklých hovězích lidé vyzkoušejí i třeba trhané vepřové maso nebo jiné alternativy – včetně vegetariánských. Vstup na akci je zdarma. 

Den stromů na hradě Lukov

4.června od 9 do 17 hodin, hrad Lukov

Akce pro děti i dospělé s pestrým programem. Nabídne zážitkové stromolezení pro děti a další zábavné aktivity spojené se stromy. K vidění bude ukázka sokolnictví a návštěvníci si budou moci otestovat své znalosti v přírodovědných hrách a soutěžích. Připravené budou i tvořivé dílničky, naučně zábavná stezka lesem a ukázka řezbářských a kovářských prací. V případě nepříznivého počasí se akce ruší.

Víno buchty mák

4.června od 9 do 17 hodin, Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti 

Nový festival, který nabídne vše, co má v názvu. Těšit se můžete i na doprovodný program: uherskohradišťské kapely No!s3, Inprocess, kyjovské Helemese, mladé uskupení hudebníků kolem Radka Blahuše RB:ORCH, zábavnou šou pro děti Davida Vaculíka a Davida Vackeho alias šaška Franty a klauna Pepeho nebo hvězdnou kapelu Nebe.

Vybarvený běh

4.června, Velké náměstí, Kroměříž

Akce pro ty, kteří si chtějí trochu zasportovat a zároveň se pobavit. Zúčastnit se mohou pouze registrovaní. Nezávodí se, neměří se čas. Na účastníky se budou v průběhu akce házet barevné práškové barvy. Start vybarveného běhu je v 11:30. Akce nabízí i doprovodný program a je spojena s koncertem Barbory Polákové (18:00)  Tata Bojs (20:30).

Víkend památkových domků na Slovácku

4.-5.června,

Po oba dny bude od 9 do 17 hodin zpřístupněno celkem 54 objektů. Premiérově se zapojí expozice jízdy králů ve Skoronicích u Kyjova, venkovské muzeum ve Vracově nebo čerstvě rekonstruovaný Domek v Potoku v Bojkovicích. Během akce není nutná předchozí domluva. Seznam míst, která můžete navštívit najdete ZDE

Pohádková cesta lesem

5.června, Velké Karlovice (u hotelu Galik)

Na nenáročné trase v údolí Léskové návštěvníci narazí na oblíbené pohádkové a filmové postavy a budou s nimi plnit různé zábavné úkoly. Pomohou postavit domeček trpaslíkům s Leontýnkou, budou poznávat bylinky s Babkou Kořenářkou a stopy zvířat s Vinnetouem, zalyžují si s Krakonošem, posbírají s mravenečky korále pro Zlatovlásku a setkají se třeba i s Dlouhým, Širokým a Bystrozrakým, Uriášem s Petronelem z Anděla Páně nebo Princem a Večernicí.

V cíli je čeká doprovodný program: hry se žabákem Coquim, Gogen herní zóna, pohádkový fotokoutek, malování na obličej, zóna deskových a IQ her Mindok, ruličkové překvapení nebo ukázka práce řezbáře.

Na cestu lesem lze vyrazit kdykoli mezi 9:30 až 12:00. Akce se koná za každého počasí a vstupné na ni je dobrovolné.

Zahradní slavnost

5.června od 13 do 18 hodin, Centrum Veronica Hostětín

Odpolední akce v přírodní zahradě. Připravena je spousta badatelských i tvořivých aktivit pro vděti, ochutnávka pomazánek z planých rostlin, exkurze zahradou i hudba – k poslechu budou hrát Standa Hyrák a také žáci a učitelé ZUŠ Slavičín.

Sraz veteránů v Kovozoo

5.června od 9 do 17 hodin, Staré Město

Sraz a výstava historických vozidel ve Starém Městě. Letošní už 3. ročník nabídne nově další kategorie historických vozidel: dopravní a zemědělskou techniku. Přijede i historická parní lokomotiva s vagonem BS 200 z roku 1954, která bude v areálu jezdit předváděcí jízdy na místní kolejové vlečce a bude vozit návštěvníky. V areálu se také sjedou retrokočárky. Historická vozidla a motocykly budou soutěžit v soutěži ELEGANCE o nejkrásnější vozidla. Program najdete ZDE.  

 

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.