Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Kopaničářské slavnosti, Gulášfest nebo Šermířský víkend

13. červenec 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Gulášfest

14. - 16. července, fotbalový stadion ve Valašské Meziříčí

Největší hudební a společenská událost v srdci Valašska. Dvacátý ročník třídenního open-air festivalu nabídne skvělé české i slovenské kapely a interpreti (Pokáč, Xindl X, Iné Kafe, Reflexy a další), 30 druhů gulášů, lunapark, dance stage a mnoho dalšího... Podrobnější informace najdete ZDE.

Kopaničářské slavnosti

15. - 17. července, Starý Hrozenkov

Tradiční, převážně na folklor zaměřené lidové slavnosti moravsko-slovenského pomezí. V třídenním programu se představí špičkové folklorní soubory i vesnické skupiny, dechové orchestry. Na slavnostech je připravena také výstava a jarmark řemesel, ohňostroj a lidová veselice. Letos se koná již 66. ročník těchto slavností. Program najdete ZDE.

Stand Up Comedy Show - Miloš Knor

15. července ve 20 hodin, nádvoří Klubu Starý pivovar v Kroměříži

Stand-up comedy představení Miloše Knora s názvem „Než začnu“. Toto jedinečné celovečerní představení známého komika přináší smíchuplných 90 minut. Miloš Knor probere aktuální témata, která mu vrtají hlavou. Nebude se bát píchnout do vosího hnízda a případně se i pořádně popíchat. 

Čtěte také

Šermířský víkend na hradě Cimburk

16. - 17 července, hrad Cimburk u Koryčan

Víkend s šemířským spolkem Rotenburk z Vyškova. Šermířská vystoupení se v sobotu 16. i v neděli 17. července uskuteční v 14:00 a 16:00 hodin.

Pekařská sobota

16. července od 9 do 18 hodin, skanzen v Rožnově pod Radhoštěm

27. ročník Pekařské soboty v Dřevěném městečku – oslava cechu pekařského, ochutnávky pečiva, soutěže o nejlepší chleba s rohlík, výstava pečiva. Do areálu se chystá několik pekáren z celé České republiky. Soutěžit se bude v kategoriích O nejlepší chleba a O nejlepší rohlík a také v soutěži O nejlepší pekařský stánek. Pekaři mají vlastní soutěž v netradičních disciplínách.
Slavnostní zahájení proběhne v 10 hodin a hned poté se od 10:30 otevře ve vestibulu Janíkovy stodoly pekařská výstavka. Do 12 hodin můžete sledovat Pekařský trojboj – soutěž pekařských mistrů v netradičních disciplínách.
V Mlýnské dolině a ve Valašské dědině se mezi 10. a 15. hodinou bude péct chleba v peci.

Koncert k 70. výročí založení orchestru BROLN 

17. června od 15 hodin, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově p. Radhoštěm

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů předvede speciální jubilejní program, ve kterém doprovodí pěvecké sólisty z mnoha moravských regionů. Zazpívá Straňanka Natálie Bruštíková, bohumínská zpěvačka Veronika Kachlová, Kateřina Martykánová z Kyjovska, Kamila Tomšejová z Podluží. Nebude chybět také hanácký Slovák Michal Janošek, Vítezslav Klabačka z Uherskobrodska, Valach Pavel Ptáček či uherskohradišťský Karel Rajmic. O slovenské melodie se postará Denisa Hanušovská. Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů řídí Petr Varmuža pod dramaturgickým vedením Pavla Trkana.
Koncertem i historií BROLNu provede redaktor Českého rozhlasu Jaroslav Kneisl.

Koncert Markéty Irglové

17. července, kino Valmez ve Valaškém Meziříčí

Jeden ze tří českých koncertů držitelky Oscara Markéty Irglové se uskuteční v jejím rodišti ve Valašském Meziříčí. Markéta zahraje za doprovodu kapely, sestávající z fenomenálního venezuelského bubeníka a perkusionisty Manuela Manu Barreta, v Irsku usazeného českého jazzového kytaristy a skladatele Petra Moce a pětičlenného smyčcového tělesa hráčů Jihočeské filharmonie z Českých Budějovic. Koncert začíná v 19:30.

Česká hračka (letní herna)

do 31. srpna, Zlín

Plakát Letní herna – česká hračka

Pískoles 2022

do podzimu 2022, Pustevny

Pustevny v Beskydech znovu zdobí sochy zvířat z písku. Čtyři sochaři tu vytvořili devět velkých soch ohrožených druhů zvířat. Pro děti je připraveno pískohřiště s hracími prvky nebo naučná stezka.
Výstava bude na Pustevnách přístupná až do podzimu denně do 18 hodin. Vstupné je dobrovolné, výtěžek poputuje na beskydskou přírodu.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Čtěte také

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Otevřené brány

Otevřené brány jsou společným projektem Zlínského kraje, měst, obcí a farností. Smyslem projektu je zpřístupnění bohatého fondu památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů a jejich mobiliářů ve Zlínském kraji a také poukázat i na další zajímavá místa v okolí. Do akce se letos zapojilo 26 regionálních křesťanských staveb. 
Seznam míst a dobu, kdy je můžete navštívit, najdete ZDE.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.