Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Festival řemesel, Noc literatury nebo dostihy

15. září 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Poutí k branám orientu (cestovatelská přednáška)

16. září od 18 hodin, Klub Starý pivovar v Kroměříži

Cestovatelská přednáška Poutí k branám Orientu je z cyklu PROCESTUJTE SVĚT S DOMEM KULTURY. Tentokrát je hostem mladá cestovatelka Nicolette Havlová, která se vydala jen s šesti kily na zádech z rodného Havířova přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko s návštěvou české komunity v Banátu, pro kterou uspořádala sbírku, a pokračovala přes Srbsko, Bulharsko až do tureckého Istanbulu. Přednáška popisuje 104 dny dlouhé putování, kdy se člověk přiblíží divoké přírodě a najde cestu k vlastnímu srdci, více než 2000 kilometrů v nohách a jeden splněný sen - dojít pěšky do Asie.

Sociální festival Skládanka

16. září od 12:30 , náměstí Míru ve Zlíně

Zábavné odpoledne, na kterém vystoupí zpěváci, divadelní kroužek a zájmové taneční skupiny. Akce bude zakončena ohňovou show. Cílem festivalu je společné setkání zdravých lidí a lidí s určitým handicapem (zdravotním či sociálním), vzájemná inspirace a podpora, sdílení radostí i zkušeností.

Festival stavebních řemesel

17. září od 9 do 17 hodin, areál Střední odoborné školy a Gymnázia ve Starém Městě

Festival stavebních řemesel, technologií a techniky pro malé i velké stavitele od 3 do 99 let. Unikátní akce pro rodiny s dětmi, studenty, odbornou ale i laickou veřejnost. Organizátoři představí praktické dovednosti, které se ve školá neučí. Přichystány budou profi stanoviště dodavatelů stavebních materiálů s aktivitami pro děti, kde bude možno si vyzkoušet různé stavební dovednosti: zateplovat, zdít, malovat, vrtat, bagrovat, pokládat střechu nebo dlažbu. Výzvou bude během celého dne společně postavit nové město budoucnosti. Bude možné si vyrobit ptačí krmítko, tatínci mohou poměřit své síly v soutěži zatloukání hřebíků na čas. Občerstvení je po celý den zajištěno. Nebude chybět ani cukrová vata pro děti a tombola.

Běh rodným krajem Emila Zátopka

17. září, Kopřivnice – Rožnov pod Radhoštěm

Start běhu je v 11 hodin v rodném městě Emila Zátopka, Kopřivnici. Cíl běhu je ve 22,3 km vzdáleném městě Rožnově pod Radhoštěm ve Valašském muzeu v přírodě, kde je na Valašském Slavíně místo posledního odpočinku Emila Zátopka a Dany Zátopkové. V Dřevěném městečku Valašského muzea v přírodě probíhá slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen, kterého se účastní členové Českého klubu olympioniků, zástupci Českého olympijského výboru a pozvaní hosté. Podrobné informace a program najdete ZDE

Dostihy ve Slušovicích

17. září, Slušovice

Předposlední dostihy letošního roku v tomto areálu. Pokladny budou otevřeny od 11:30, první dostih odstartuje ve 13 hodin. Na programu bude i dostih poníků a na závěr dne se za příznivého počasí uskuteční hromadný seskok parašutistů. Podrobnější informace najdete ZDE.
Na programu bude i dostih poníků a na závěr dne za příznivého počasí se uskuteční hromadný seskok parašutistů.

Festival Dny Baťa

do 18.září, Zlín

Festival Dny Baťa mezi 12. a 18. zářím vás přenese do éry největšího rozmachu města. Zapojí se řada organizací a institucí, například Nadace Tomáše Bati, Památník Tomáše Bati či Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Nebude chybět ani program Živého Zlína na zámku. Ve čtvrtek 15. září bude například u zlínského zámku slavnostně otevřena multimediální expozice Zlínská zrcadla, v sobotu pak budete na zámku moci prožít "zlatá třicátá"Podrobný program a nabídku jednotlivých akcí najdete ZDE.  

Zlínská zrcadla

V rámci 700. výročí první písemné zmínky o Zlínu byla ve zlínském parku Svobody (u zámku) otevřena venkovní multimediální výstava. Na ní pomocí zvuků a hlasů k lidem promlouvají zrcadla.

Noc literatury Zlín

21. září, Zlín, Vsetín, Kroměříž, …

Současná literatura, netradiční místa, známé tváře: taková je Noc, která na atraktivních či běžně nedostupných místech přibližuje široké veřejnosti ukázky z nové tvorby evropských spisovatelů v podání hereckých a jiných osobností.
Ve Zlíně jste zváni do budovy Českého rozhlasu Zlín, který sídlí v unikátní vile Jana Antonína Bati, nebo na terasu Kongresového centra Zlín. Začátky jsou vždy v 19, 20 a 21 hodin. V Kroměříži bude číst v prostorách Informačních služeb Knihovny Korměřížska (Parkovací dům) od 18 hodin Zdeněk Junák. Ve Vsetíně bude čtení probíhat na Střední průmyslové škole strojnické od 18:15 a od 20 hodin v hudebním klubu Tři opice. Přehled všech regionů a míst, na kterých Noc literatury probíhá, najdete ZDE

Setkání kytaristů

22. až 23. září, Zelenáčova šopa a park Komenského ve Zlíně

32. setkání kytaristů ve Zlíně. Ve čtvrtek začíná hudební program doplněný o workshop "Umění improvizace" v parku Komenského, od 17 hodin jsou pak připraveny koncerty i v Zelenáčově šopě. V sobotu Zelenáčova šopa nabízí tři koncerty: Fireball, Tokyo a The Drain. Podrobný program najdete ZDE.

Melodie světa filmu

22. září od 19 hodin, Kongresové centrum Zlín

Filharmonie Bohuslava Martinů uvádí koncert Melodie světa filmu, jehož základní ideou bude spojení hudby a filmu a který tak odkáže na bohatou tradici zlínského filmového průmyslu. Na pódiu se představí šéfdirigent orchestru Robert Kružík a mimořádný klavírista a zlínský rodák Karel Košárek.
Tento večer bude promítán reklamní film firmy Baťa s názvem Střevíček, ke kterému hudbu složil Bohuslav Martinů, dále zazní Rapsodie v modrém George Gershwina a slavné melodie z muzikálu West Side Story Leonarda Bernsteina. 

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Otevřené brány

do konce září 2022

Otevřené brány jsou společným projektem Zlínského kraje, měst, obcí a farností. Smyslem projektu je zpřístupnění bohatého fondu památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů a jejich mobiliářů ve Zlínském kraji a také poukázat i na další zajímavá místa v okolí. Do akce se letos zapojilo 26 regionálních křesťanských staveb. 
Seznam míst a dobu, kdy je můžete navštívit, najdete ZDE.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.