Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Velikonoční jarmarky, Vítání jara, Modelářský svět

14. březen 2024

Tento víkend se na řadě míst konají velikonoční jarmarky, v Plzni se bude vítat jaro a modeláři zvou na velkou výstavu do Radovánku. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Den hvězdáren a planetárií

Den hvězdáren a planetárií je letos vyhlášen na pátek 15. března. Od 18 do 22 hodin můžete navštívit také hvězdárny v Rokycanech a Plzni. Při jasné obloze vás čeká pozorování Měsíce, Jupitera, po setmění souhvězdí a objektů zimní oblohy. Třešničkou na dortu by se mohla stát kometa 12P/Pons-Brooks, která by mohla být viditelná i pouhým okem. Na obou hvězdárnách bude připraven program uvnitř - prohlídka výstavních prostor, umělá obloha v papírovém planetáriu (Plzeň), na plátně (Rokycany) nebo procházka po Venuši a ISS prostřednictvím virtuální reality.

Velikonoční jarmark v Nepomuku

Další sezónu Nepomuckých trhů zahájí velikonoční jarmark a farmářský trh na náměstí Augustina Němejce s doprovodným programem v muzeu v sobotu 16. března. Své produkty bude nabízet přes padesát prodejců. O hudební doprovod se postará Malá dudácká muzika z Plzně. V Městském muzeu se budou malovat vajíčka, plést pomlázky, tvořit skleněné vitráže a prodávat medové perníčky. V 10 hodin zde začne pohádka Hody, hody, doprovody v podání Divadla Múza.

Otevírání České řeky

Tuto sobotu 16. března se na statku Lüftnerka v Zoo Plzeň vítá jaro. A také otevírá Česká řeka. Program začíná v 10 a potrvá do 17 hodin. Čeká vás mokrá soutěžní naučná stezka, budete si moci vyzkoušet nejnovější typ rybářského trenažéru. Nebude chybět ani káď se zlatou rybkou. Je přichystána rovněž řada soutěží. V 11 hodin se slavnostně otevře Česká řeka s vodníkem. Návštěvníci s rybími jmény mají po celou sobotu slevu na vstupném.

Prodejní výstava minerálů, šperků a zkamenělin

Prodejní výstava minerálů, šperků a zkamenělin

Výstava se koná v sobotu 16. března v Lidovém domě Blovice. Můžete zde najít broušené drahé kameny, přírodní kameny, minerály, zkameněliny, vltavíny nebo ručně vyráběné šperky. Otevřeno je od 10 do 16 hodin.

Modelářský svět PLZEŇ

Výstava se uskuteční ve Středisku volného času RADOVÁNEK v Pallově ulici. Uvidíte stovky modelů nejrůznějších kategorií: papírové modely (hrady, zámky, stavby, letadla, auta) nebo plastikové modely (bojová technika, civilní vozy, dioramata) a nově také modely dřevěné, kovové nebo z Lega. Pod vedením zkušených modelářů si sestavíte jednoduchý papírový nebo plastikový model. Dále bude připravena dílna se stavebnicemi COBI a MERKUR. K vidění bude i dopravní hřiště s RC modely. Výstava Modelářský svět se koná v sobotu 16. března od 9 do 17 hodin a v neděli 17. března od 9 do 16 hodin.

Vítání jara v Plzni - vynášení Morany

Na Smrtnou neděli 17. března opět přivítáme v Plzni jaro a vyneseme z města na soutok Mže a Radbuzy Moranu. Průvod vyjde od budovy Západočeského muzea v Plzni v 10 hodin a bude směřovat k soutoku. Účastníci průvodu budou mít příležitost se seznámit se s tradicemi, které se váží jak k liturgickému období, tak k regionálním zvyklostem. Celou akci doprovodí muzika Dětského folklorního souboru Mladinka.

Litický velikonoční jarmark

Velikonoční jarmark v Plzni-Liticích, který se uskuteční na Budilově náměstí u kostela v neděli 17. března. Čeká vás nabídka ručně vyráběných výrobků, jídlo, pití a spousta aktivit pro celou rodinu. Chybět nebudou řemeslníci, kteří představí své výrobky. Děti si mohou užít jízdu na dobovém kolotoči a zúčastnit se různých her. Jarmark se koná od 10 do 16 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.