Tipy na Velikonoce v Plzeňském kraji: jarmarky, koncerty, dobré jídlo

27. březen 2024

Tento dlouhý velikonoční víkend můžete navštívit mnoho trhů, jarmarků, výstav a kulturních vystoupení na mnoha místech našeho kraje. Sezónu začíná také řada historických památek. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Velikonoce v Zoo Plzeň

Čtyřdenní oslavu Velikonoc chystá statek Lüftnerka v plzeňské zoologické zahradě. Každý den od 10 do 17 hodin bude program plný ukázek velikonočních tradic, těšit se můžete na malování vajíček, pletení pomlázek, košíků a další. Každá den ve 14 hodin pak čeká návštěvníky folklorní vystoupení. Chybět nebude tradiční soutěžní naučná stezka.

Velikononční expres

Velikonoční expres

V pátek 29. března jsou v čase 12-17 hodin připraveny jízdy historického motorového vozu 810.100 na trase Plzeň hl.n. – Plzeň-Křimice a zpět. Na křimickém nádraží pak můžete navštívit muzeum, prohlédnout si modely železnic a unikátní výstavu "Plzeňští letci v boji za svobodu". Poté se můžete svést křimickým mikrobusem ke křimickému zámku, kde na nádvoří bude probíhat Velikonoční jarmark. na kterém například vystoupí Lidový soubor Plzeňský MLS.

Velikonoce na hradě Kašperk

Hrad otevře svou bránu, a tím i zahájí turistickou sezonu na Velký pátek 29. března. Mimo jiné se můžete těšit na nádvoří například na oblíbenou hudební skupinu Benedictus v čele s kapelníkem Milanem Karpíškem, kteří poutavě a zábavně interpretují středověkou hudbu na dobové nástroje. Po celé Velikonoce je hrad otevřen od 10 do 16 hodin.

Vítání jara v Manětíně

U příležitosti zahájení návštěvnické sezóny 2024 přijďte nasát velikonoční atmosféru na nádvoří zámku Manětín v sobotu 30. března.  V zámeckých interiérech bude probíhat zábavná hra pro děti (hledání velikonočních předmětů s tajenkou a odměnou). Na nádvoří si můžete kromě kraslic, dekorací také uplést pomlázku. Budete mít rovněž možnost zakoupit velikonoční mazance nebo beránky.

Velikonoční jarmark Zámek Zbiroh

Lidová muzika, řemeslná výroba, hry pro děti, ale hlavně velikonoční zvyky a tradice, sváteční jarní pochoutky a zelené pivo – to je nabídka zámku Zbiroh pro čas Velikonoc. Kromě toho jsou pro návštěvníky připraveny i speciální prohlídky hradního nádvoří a věže. Tak si přijďte užít Bílou sobotu 30. dubna od 11 hodin. Vstup je zdarma.

Velikonoce v Újezdě

Tradiční Velikonoce se uskuteční 31. března od 10 hodin na náměstí Karla Panušky v Újezdě. V centru vesnické památkové zóny budou připraveny dílny na pletení pomlázek a zdobení vajíček a perníčků. Pro děti je opět přichystáno hledání čokoládových vajíček. Probíhat bude také soutěž o nejhezčí malované vejce. Soutěžit mohou i dospělí, porota bude vybírat nejlepší velikonoční nádivku. Chybět nebude divadelní představení, velikonoční atmosféru obstará folklorní soubor Jiskra. Vstup zdarma.

Velikonoce na zámku Kozel

Oslavte Velikonoce jedinečnou kombinací tradic, řemesel a skvělého jídla na Velikonočním jarmarku na zámku Kozel. Velikonoční neděle a pondělí tak slibují příjemný zážitek pro všechny věkové kategorie. Své umění představí řemeslníci, kteří nabídnou své
ručně vyráběné výrobky od ručně tkaných textilií až po keramiku a šperky. Nebudou chybět ani prodejci vynikajících potravin, domácích sýrů, uzenin či limonád. Děti si mohou užít jízdu na dobovém kolotoči, zúčastnit se různých her. Jarmark se koná po oba dny od 10 do 18 hodin.

Koncert v klášteře Kladruby

Velikonoční koncert souboru staré hudby Cavalla Kladruby a komorního pěveckého sboru Cantus Stříbro v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie se koná 31. března od 15 hodin. Vystoupí: Lenka Tegiová Kořínková (příčná flétna), Ivana Bártová (příčná flétna), Jan Esterle (varhany).

Velikonoční Kašperské Hory

Velikonoční trhy s bohatým doprovodným programem se konají v Kašperských Horách v neděli 31. března od 10 do 17 hodin. Na náměstí se bude konat řemeslný jarmark a chybět nebudou ani hudební vystoupení, gastro show a oblíbená soutěž o nejlepší velikonoční nádivku.

11:00 a 13:00  Divadlo Pohoda – divadélko pro děti
13:30 Divoký band – kašperskohorská kapela
14:30 Soutěž o nejlepší velikonoční nádivku
15:30 Gastronomická show Bistra pod nebem
16:00 3G a host – klatovská kapela

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.