Tempeh ve sladkokyselé omáčce

Letní exotika - to je téma pátečních apetýtových receptů. Tipy na lehké letní pokrmy má pro vás opět Kristýna Misáková.

Budete potřebovat:

  • 1 menší ananas
  • 2 balení uzeného tempehu
  • 3 zelené papriky
  • 1 menší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce kvalitní sojové omáčky, například Tamari
  • asi 3cm zázvoru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 dcl rýžového octa
  • 1 dcl kvalitního kečupu
  • 2 dcl ananasového džusu

Postup:

  1. Nejprve si připravíme pevné suroviny.
  2. Ananas zbavíme slupky a nakrájíme na malé kostičky.
  3. Cibuli nakrájíme najemno, tempeh a zelenou papriku opět na kostičky.
  4. Chilli papričky ukrojíme do jídla čtvrt až celou (záleží na chuti a ostrosti papričky). Nakrájíme ji ale na velmi drobné kousky, aby nebyla některá sousta příliš ostrá.
  5. Česnek nakrájíme na co nejtenčí plátky.
  6. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. 

Poté si smícháme v misce základ na omáčku, do kterého patří: sojová omáčka, kečup, škrob, rýžový ocet a 2 dcl džusu. Důkladně promícháme, tak aby nebyly ve směsi hrudky škrobu, a poté do směsi vmícháme nastrouhaný zázvor. 

  1. V hluboké pánvi, nebo hrnci s tlustějším dnem si rozpálíme kokosový olej a osmažíme cibulku.
  2. Když začne cibulka zlátnout, přidáme třtinový cukr a za stálého míchání necháme cibulku chvíli karamelizovat.
  3. Stáhneme plamen, na cibulku přidáme tempeh, zelenou papriku, chilli papričku a česnek a asi dvě minutky opékáme.
  4. Následně přidáme ananas, podlijeme troškou vody a necháme přikryté dusit asi pět minut.
  5. Poté přidáme základ na omáčku a přivedeme k varu, od bodu varu vaříme dalších 5 minut.
  6. Podle chuti ještě můžeme přisolit, přikyselit, nebo přisladit.
  7. Podáváme s rýží, a to nejlépe jasmínovou.