Teletínské lomy nabízejí dva různé světy. Jeden pro romantiky, druhý pro dobrodruhy

30. květen 2016

U Teletína nedaleko Štěchovic ve Středočeském kraji se nacházejí dva kamenné lomy. Menší se využíval při stavbě Štěchovického zdymadla v roce 1941. Sto metrů od něj se nachází velký Teletínský lom, který byl naopak zdrojem kamene pro Slapskou přehradu. K vidění jsou v nich jednak jedinečné geologické jevy, jednak vzácní živočichové.

Menší Teletínský lom je schovaný v lese. Působí tajemně díky stínu okolních stromů. Pod vysokou skalní stěnou uvidíte tmavé jezírko, ve kterém žijí čolci – najdete tu oba druhy, čolka obecného i velkého. Nejčastěji je potkáte na jaře, kdy se ve vodě rozmnožují.

Až do léta lze potkat larvy těchto vzácných obojživelníků. Je ale nutné být velmi pozorný, čolci jsou černí a v tmavé vodě jezírka tak téměř nejsou vidět. Ideální je vydat se sem v noci a posvítit si do vody baterkou.

Velký Teletínský lom je mimořádný tím, že si v něm můžete zblízka prohlédnout jedinečný přírodní jev – tzv. magmatickou brekcii. Je zde názorně vidět složení skalního masivu z více typů hornin. Na první pohled tak vypadá Teletínský lom jako skvrnitý.

Hlavními horninami jsou biotitická žula, amfibolicko-biotitický granodiorit a biotiticko-amfibolický křemenný diorit. Křemenný diorit je nejstarší a nejtmavší horninou. Tmavší kameny dioritu se poněkud natavily, když vnikal roztavený granodiorit do tohoto prostoru. Diorit se utrhával a tekl spolu s roztaveným granodioritem. A nyní je součástí celého skalního masivu. Na mnoha místech můžeme dodnes vidět, jak tudy skála kdysi doslova tekla a druhy horniny se v ní mísily.

Pohled z hlavní plošiny velkého Teletínského lomu

Velký Teletínský lom je etážový, stojí za to si ho celý projít a dostat se až na nejnižší plošinu, odkud je překrásný výhled na celý skalní útvar. Ideálně vydat se sem odpoledne, kdy sem za hezkého počasí krásně svítí slunce.

Spustit audio