Taštičky s povidly

Zkusili jste si někdy připravit taštičky s povidly? Stejně jako oblíbené knedlíky s ovocem, se i ty připravují z tvarohového těsta. Nicméně povidla a strouhaný perník tomuto sladkému jídlu dodají správný šmrnc. Apetýt vám poradí, jak na to.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 250 g tvarohu v pozlátku (balený, ne ve vaničce)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 25 g másla nebo Hery

na náplň:

  • 100 g hustých švestkových povidel

na závěr:

  • 100 g přepuštěného másla
  • strouhaný perník
  • moučkový cukr
  • 1 bílek, kterým potřete okraje nakrájených čtverců

Postup:

  1. Ze všech surovin na těsto zpracujeme nelepivé pružné těsto.
  2. Na lehce pomoučněné podložce vyválíme na placku o výšce cca 3 mm a radýlkem nakrájíme na čtverce 6x6 cm.
  3. Do středu každého čtverce dáme lžičku povidel a přehneme.
  4. Kraje pečlivě bříškem prstu přitiskneme k sobě. Do vhodné nádoby dáme dostatečné množství vody, kterou osolíme lžičkou soli.
  5. Jakmile začne voda vřít, naházíme do ní (opatrně) taštičky a zlehýnka je vařečkou podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.
  6. Od doby, kdy taštičky vyplavou k povrchu, vaříme 5 minut. Děrovanou lžící je vybereme a horké dáme na talíře. Tam je bohatě posypeme perníkem, cukrem a přelijeme nejlépe přepuštěným máslem.

Související

  • Hrnková bábovka

    Recept na vláčnou hrnkovou bábovku přináší Apetýt. Zaslali nám ho manželé Bohdálkovi z Bošovic.

  • Zdravé kokosové sušenky

    Peču, pečeš, pečeme. A kdy jindy než teď! Apetýt pro vás má recept na chutné a zdravé sušenky – bez cukru i bez lepku.

  • Čokopudinkový dort s ovocem

    Apetýt přináší recept na slavnostní překvapení, ovčem v odlehčené, dalo by se říct až letní podobě. Příprava není složitá, využijete při ní sezónní ovoce.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.