Taštičky s povidly
Zkusili jste si někdy připravit taštičky s povidly? Stejně jako oblíbené knedlíky s ovocem, se i ty připravují z tvarohového těsta. Nicméně povidla a strouhaný perník tomuto sladkému jídlu dodají správný šmrnc. Apetýt vám poradí, jak na to.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 250 g tvarohu v pozlátku (balený, ne ve vaničce)
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 25 g másla nebo Hery
na náplň:
- 100 g hustých švestkových povidel
na závěr:
- 100 g přepuštěného másla
- strouhaný perník
- moučkový cukr
- 1 bílek, kterým potřete okraje nakrájených čtverců
Postup:
- Ze všech surovin na těsto zpracujeme nelepivé pružné těsto.
- Na lehce pomoučněné podložce vyválíme na placku o výšce cca 3 mm a radýlkem nakrájíme na čtverce 6x6 cm.
- Do středu každého čtverce dáme lžičku povidel a přehneme.
- Kraje pečlivě bříškem prstu přitiskneme k sobě. Do vhodné nádoby dáme dostatečné množství vody, kterou osolíme lžičkou soli.
- Jakmile začne voda vřít, naházíme do ní (opatrně) taštičky a zlehýnka je vařečkou podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.
- Od doby, kdy taštičky vyplavou k povrchu, vaříme 5 minut. Děrovanou lžící je vybereme a horké dáme na talíře. Tam je bohatě posypeme perníkem, cukrem a přelijeme nejlépe přepuštěným máslem.
Související
-
Hrnková bábovka
Recept na vláčnou hrnkovou bábovku přináší Apetýt. Zaslali nám ho manželé Bohdálkovi z Bošovic.
-
Zdravé kokosové sušenky
Peču, pečeš, pečeme. A kdy jindy než teď! Apetýt pro vás má recept na chutné a zdravé sušenky – bez cukru i bez lepku.
-
Čokopudinkový dort s ovocem
Apetýt přináší recept na slavnostní překvapení, ovčem v odlehčené, dalo by se říct až letní podobě. Příprava není složitá, využijete při ní sezónní ovoce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.