Svíčky před ambasádou, Petřín v barvách Německa. Češi kondolují Berlínu

20. prosinec 2016

Svíčky a květiny pokládají lidé před pražským sídlem německého velvyslanectví. Petřínská rozhledna svítí v barvách německé trikolory. Češi tak vyjadřují solidaritu po pondělním útoku v Berlíně. Řidič nákladního vozu tam najel do davu lidí na vánočním trhu.

Prezident Miloš Zeman v úterý kondoloval německému prezidentu Joachimu Gauckovi kvůli pondělnímu útoku v Berlíně. Zprávu o teroristickém útoku podle svých slov přijal s hlubokým zármutkem a mimořádným rozhořčením, sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

"Hluboce soucítím s rodinami obětí, které se v tomto adventním čase budou muset vyrovnat se ztrátou blízkého člověka nebo se strachovat o jeho život a zdraví," uvedl Zeman.

Německá ambasáda zítra vystaví v Česku kondolenční knihu. Zapsat se do ní může kdokoliv. V budově velvyslanectví bude přístupná mezi 10 a 12 a potom mezi 14 a 16 hodinou. Praha vyjádřila účast rozsvícením Petřínské rozhledny. Ta už teď nese barvy německé trikolory.

Češi zapalují u německé ambasády svíčky.

Dvanáct mrtvých a 48 zraněných si vyžádal pondělní incident na vánočním trhu v Berlíně. Do davu tam vjel nákladní vůz. Úřady v úterý po poledni potvrdily, že nešlo o nehodu, ale o útok.

Kamion s polskou poznávací značkou vjel ve vysoké rychlosti do lidí na vánočních trzích na náměstí Breitscheidplatz v pondělí večer. Řidič po činu utekl.

Policie sice nejprve informovala, že pachatele dopadla a jde o 23letého Pákistánce Navída B., ovšem posléze byl berínskou policií propuštěn.

autoři: ČTK , Filip Titlbach
Spustit audio